Google, Amazon i Facebook prijete gašenjem

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, status, prijatelji, like, Facebook, Facebook, timeline, Facebook, iznenađenje, timeline, varanje, Facebook, muškarci, Facebook, google, amazon, gašenje, Facebook, korisnici, broj, Facebook, veze, ljubav, Facebook, profil, privlačnost, špijuniranje, Facebook, tagiranje, Facebook, špijunaža, Facebook, prijatelji, Facebook, statusi, objave, Facebook, reklame, cura, Facebook, upoznavanje, djeca, Facebook, predavanje, mostarke, Facebook, Facebook, prijava, profil, slika, djevojka, Facebook, Facebook, komentari, Facebook, profil, privlačnost, dnevnik, gradska cura, Facebook socijalna mreža, promjene, uvođenje, glazbeni izazov, Facebook, igrica, Facebook socijalna mreža, pošast, droga, Facebook socijalna mreža, opcije, Facebook, Facebook fenomen, društvene mreže, Facebook socijalna mreža, razlozi, Facebook socijalna mreža, špijuniranje, mostarke, Facebook
...destinacija, izvijestila je u petak američka TV mreža Fox News.

Moglo bi se dogoditi da ne bude pretraživanja na Googleu, ni updatea na Facebooku, ni kupnje knjiga na Amazonu. Tako bi te tvrtke na dramatičan način reagirale na američki zakon o sprečavanju online piratstva koji guraju filmska i glazbena industrija, a koji bi, nadaju se, jednom zauvijek stao na kraj online piratstvu. Taj prijedlog zakona, poznat i po engleskoj kratici SOPA, traži od internetskih providera da blokiraju pristup onim stranicama koje krše autorska prava. Autori vodećih internetskih siteova tvrde da će to biti ograničenje za američke tvrtke koje posluju zakonito, te da će se cijeli internet promijeniti, piše SEEbiz.

"Gašenje bi bilo drastična mjera. Iako još nisu poznati detalji toga plana, na njemu se već radi", kaže Markham Erickson, izvršni direktor NetCoalitiona, udruge u kojoj su Google, PayPal, Yahoo i Twitter.

"Mozilla je imala jedan dan gašenja, a Wikipedia spominje nešto slično", rekao je Erickson za portal FoxNews.com i ovakav plan nazvao planom bez presedana. "Velik broj kompanija razmišlja o tome", dodao je.

Senat će o prijedlogu zakona SOPA raspravljati krajem siječnja, a čini se da su veliki internetski igrači napokon odlučili uvjerljivo reagirati.

"Ako početne stranice Googlea, Amazona, Facebooka i njihovih internetskih saveznika istodobno postanu crne, s upozorenjem na cenzuru i pozivom korisnicima da se obrate političarima koji će dan poslije u Senatu glasati o SOPA-i, napisao je Declan McCullagh, "bit će jasno da napokon mislimo ozbiljno".

Ta zamisao naišla je na mnogo protivnika i mnogo pristaša. Među pristašama su i velike medijske kuće te poslovne tvrtke poput 3M, Adidas, Burberry, CVS i drugi. I News Corp, roditeljska tvrtka FoxNewsa također podupire zamisao.

"SOPA cilja na strane websiteove koji prodaju lažne lijekove i ukradene primjerke hollywoodskih filmova, a ne na američke stranice poput YouTubea ili vaših dragih blogova", napisao je u uvodniku New York Posta Richard Bennett, istraživač u Zakladi za informacijsku tehnologiju i inovacije. Po njegovim riječima, novi je zakon nužan za borbu protiv takvih siteova.

"Internetski kriminalci prodaju lažne lijekove i piratske filmove. Oni jednostavno otvore trgovinu u Kini ili u nekoj udaljenoj otočnoj državi jer znaju da ih policija neće gnjaviti bez obzira na to koliko američkih života ili radnih mjesta na taj način ugrozili", dodaje Bennett.

No, protivljenje novome zakonu zadnjih je tjedana sve glasnije. Google, Facebook, Twitter, Zynga, eBay, Mozilla, Yahoo, AOL i Linkedin poslali su 15. studenoga pismo u Washington. U pismu upozoravaju na opasnosti koje SOPA nosi. "Smatramo da su te mjere opasne za inovacije u našoj industriji, te za cyber-sigurnost ove zemlje", napisali su.

Ostali su reagirali na druge načine. U sklopu vlastite kampanje protiv novoga zakona, mikroblogerski site Tumblr generirao je 87.834 poziva Kongresu, pa su korisnici sa svojim zastupnicima razgovarali ukupno 1293 sata.