Facebook

Da budem točnija, onaj prije facebooka i onaj nakon. Ispočetka sam, priznajem,  bila skeptična, ali su me svi zaraženi tom pošasti 21. stoljeća uvjerili da ga moram napraviti, 'pa svi imaju profil', pa zašto ti moraš biti crna ovca', 'pa možeš zaštititi profil ako si nesigurna' i ostale nebuloze na koje sam isprva kolutala očima. Odmah mi je to zvučalo kao očajničke molbe teških ovisnika koji na putu za dno za sobom žele povući što više nevinih. Dobro, možda pretjerujem, jer da mi je stvarno tako zvučalo, ne bih dopustila da me navuku na tu najgoru moguću drogu – koja prži mozak.

Neću biti licemjerna, pa ću reći da mi je ispočetka bilo zanimljivo. Npr. poznajem neku osobu par godina, držim za tu osobu da je pametna, nepovodljiva itd., uđem na njen profil i vidim status tipa: „Traži se dečko,haha, hihi, hehe, hoho, huhu“ i to je vrhunac njezina izraza. Sad bi taj staus trebao biti kao neki stih iz neke debilne trash pjesme. U čemu je fora dakle? S

krolam malo niže i vidim 'N.N. went from being in a relatinship to single'. Sve mi je rečeno. Ipak trebate pojašnjenje? Da rezimiramo, dakle- otkantao je njezin dotadašnji i već sljedećim statusom mu poručuje da ga je preboljela preko noći i otvara novu sezonu lova. Uh, naježih se od količine gluposti koja može izaći u 2 rečenice, brrrrrrrr. To je bio jedan tipični primjer 'kako izgubiti malo dostojanstva' na fejsu. A sad par debilnih aplikacija i mogućnosti koje nam nudi naš novi zabavni svijet:


- 'poke' – ilitiga 'bockanje' za one koji su si pojednostavili život pa prebacili fejs na materinji nam jezik. Dakle, postoji ona opcija kao 'bocnuti' nekoga? Jel' samo ja vidim neko zanimljivo značenje ovog izraza prevedenog na hrvatski? Na engleskom ipak pristojnije zvuči, ali i dalje ne shvaćam poantu.
- 'gifts' – neki virtualni darovi? Npr. rođendan mi je danas, i u brdu novih notificationa, na zidu mi se pojavljuje i dar nekog Marina koji me upoznao preko najboljeg prijatelja curine sestre i za rođendan mi daruje imaginarnog medu? Hvala, nisi se trebao truditi.
- 'group, fane page i event invites' – super, još jedan poziv u neku nadasve zanimljivu grupu tipa 'Za sve Marije i one koji vole neku Mariju'. I tako za svako poznato, nepoznato, postojeće i ne postojeće ime. Još su zanimljive one grupe tipa 'pomozimo gladnima u Africi'. Još ne shvaćam na kojem principu funkcioniraju te grupe, ali dobro – accept! Upravo sam učinila dobro djelo, to će reći fratru na ispovijedi kad me bude grdio zbog one svađe s materom kad sam joj rekla da je glupa.
- 'top friends' – e, ovo bi bio vrhunac neukusa i općenito gluposti u svakom pogledu. Rangiranje prijatelja! Ako Anu stavim na prvo mjesto, Ivana će se naljutiti, ako Marka stavim ispred Tome nikad mi više neće platiti kavu. Nina se nedavno dopisivala s mojim bivšim, pa ću nju lijepo maknuti s cijele liste. Ovdje stvarno treba uzeti cijelo prijepodne da bi se to sve iskombiniralo. I na kraju će opet biti sretan samo number one. Ljudi, ne radite to.
- 'comments, likes' – najgori su oni kad komentirate neku sliku, status ili slično u nekoj grupi. Do kraja života računajte na najmanje 10 notifikacija kad god se prijavite na face.
- 'chat' – sramota ga je tako i nazvati, jer otkad postoji, svako chatanje s prijateljima sam završila psovanjem i demonstrativnim gašenjem laptopa.

Sad par riječi o privatnosti na facebooku, budući da su postavke nedavno promijenjene, na što su se pobunili brojni korisnici. Dakle, osnivač te društvene mreže brani novi način zaštite podataka svim silama i tvrdi da privatnost više nije 'društvena norma' i da je 'evoluirala'. Drugim riječima, ne postoji više. Novouvedeni način zaštite profila kao default postavku, dakle početnu, nam sugerira da naši podaci budu vidljivi svim korisnicima, dok to sami ne promijenimo. Brane se tvrdnjom da su u posljednje vrijeme jako popularni postali blogovi i drugi servisi u kojima su vidljive sve informacije korisnika. Moje mišljenje je da su ove promjene samo uvod u opće razotkrivanje profila i nemogućnost zaštite istih u budućnosti.

Zaboravlja se jedna važna činjenica – da se veliki postotak ljudi na facebook registrirao iz nekih normalnih razloga, radi povezivanja s rodbinom, prijateljima i poznanicima, a ne s namjerom otkrivanja svog identiteta ostatku od 250 milijuna trenutnih korisnika. Svima vama koji ste korisnici facebooka ili to tek namjeravate postati, preporučam da ga ne koristite za samopromociju, da zaštitite svoje privatne podatke i da pazite s kim komunicirate privatnim porukama. Tako možete uživati u svim blagodatima koje nam društvene mreže našeg doba nude!




grude-online.info