Facebook krši privatnost

- Privatni podaci moraju ostati privatni, napisala je ministrica Aigner u pismu koje je objavljeno u brojnim njemačkim medijima.

- Nažalost, Facebook to ne poštuje, dodala je, prenosi Deutsche Welle.

Aigner je navela i podatke nedavnog istraživanja o zaštiti potrošača koje je pokazalo da Facebook ozbiljno krši privatnost njegovih korisnika.

Naime, Facebook planira uvesti novo pravilo da se privatni podaci neke osobe, mogu bez suglasnosti vlasnika, proslijediti nekome drugome u komercijalne svrhe.

- Svatko tko ne želi privatne podatke bez suglasnoti dijeliti s drugima, mora koristiti opt-out funkciju, rekla je Aigner.

Facebook je zbog toga kritiziran sa svih strana. Korisnici su nezadovoljni i očekuju promjene, jer ne žele da se njihovi privatni podaci koriste u komercijalne svrhe bez odobrenja.

- Očekujem da će Facebook, bez odlaganja, razmotriti postojeća pravila o privatnosti. Promjene koje se planiraju uvesti, moraju se prije implementiranja jasno priopćiti korisnicima, napisala je Aigner.

Društvena mreža Facebook ima više od 400 milijuna korisnika diljem svijeta, od kojih je 7,5 milijuna u Njemačkoj. Jedna od njih je i ministrica Ilse Aigner, ali ako Facebook bude istrajan na zadržavanju trenutnog modela, ne preostaje joj ništa drugo nego da se odjavi s ove društvene mreže.