Čuvajte se ovih zamki: Novi način za krađu novca iz bankomata

Većina vlasnika bankovnih računa čuli su za karticu 'skimmer', opasni uređaj koji krade vaše podatke iz unutrašnjosti bankomata. Sada se, međutim, pojavljuje još jedna opasnost opasnost koje bi se trebalo paziti, a to je tzv. 'Rupa u zidu' ili 'zamka za gotovinu'. Uređaj je vrlo jednostavan iu obliku je pandže.

Kada klijenti pokušaju podići novac s računa, metalna pandža grabi novac i drži ga dok lopov ne svrati da pokupi plijen. Takve su prijevare preplavile Europu, a prema mišljenju stručnjaka za sigurnost, vlasnici kartica za banktomate trebali bi biti na oprezu.

Lopovi su pomoću ovakvih tehnika tijekom ove godine u Francuskoj uspjeli dočepati preko milijun eura, prenosi Daily Mail. Mnoge alate nemoguće je uočiti na licu mjesta, jer su napravljeni tako da izgledaju kao dio stroja i priključen je na prednjoj, a drugi dio alata (pandže) potpuno je skriven unutar bankomata. To omogućuje da klijenti ostaju nesvjesni problema i jednostavno pretpostavljaju da je bankomat u kvaru, te izostaje prijavljivanje kaznenog djela.

Policija iz Lincolnshirea (Engleska) u kolovozu je izdala upozorenje za upotrebu bankomata nakon što su prevaranti mijenjali tri bankomata. Savjetovali su građanima da sve incidente prijave banci u kojoj imaju račun. Također, ako itko uoči nešto neobično, pronađe neki uređaj ili primijeti da se pojedini dijelovi odvajaju od bankomata, što prije treba kontaktirati policiju.

Većina krađa događa se poslije radnog vremena.

Procjenjuje se da je u prvih šest mjeseci 2004, više od 40.5 milijuna funti prijevarom preuzeta sa računa građana pomoću skimming kartica samo u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj. U ožujku 2005. godine tisuća i pol funti ukradena je od Kenneth Menniea, na način što je kartica kopirana i korištena na Tajlandu. Rumunjski kriminalci su također osmislili izum prednjeg dijela bankomata, na koji se ukucava broj računa i PIN koji kasnije oni koriste. U jednoj kući koja im je predstavljala skrovište pronađene su informacije o 1236 bankovnih kartica, a većina novca s tih kartica u Rumunjsku se prebacuje 'sofisticiranim i naprednim metodama'.

Početkom ove godine, stručnjaci su upozorili na opasnosti od pljačke pomoću radiovalova, u kojima lopovi pristupe kartici jednostavno hodanjem pokraj njih na ulici i aktiviranjem ručnog uređaja.

Trikovi koji se koriste za krađu novca s bankovnih računa su sofisticirani, raznoliki i naširoko korišteni. Evo nekih od njih:

Proljetne zamke: Kada se kartica umetne, spriječeno je njeno vađenje i povratak klijentu.
Novčane zamke: Pandža poput dodatka je umetnuta u stroj i služi za 'hvatanje' novca.
Ometači: Uređaj poput ogromne viljuške je zaglavljen u otvor bankomata, kako bi ga otvorili nakon normalne transakcije.
Skimer: Pomoću ručnih skimmera ili putem magnetskih traka za čitanje lopovi pristupaju podacima iz kartice. Podaci se kasnije mogu ponovno kodirati na praznim karticama i uz PIN koji već imaju, lopovi na bankomatu mogu skidati novac s računa žrtve.