AlterEgo čita vaše misli i odgovara na vaša pitanja - u glavi

Svi smo ponekad poželjeli da možemo čitati nečije misli, no znanstvenici s američkog MIT-a to zaista i mogu.

Zahvaljujući malom uređaju koji su nazvali AlterEgo, u čak 92 posto slučajeva točno su odredili što osoba misli odnosno želi reći.

AlterEgo izgleda poput kombinacije slušalice i mikrofona kakvog smo navikli gledati na glavama gamera ili operatera. No, umjesto da nositelj izgovara riječi u mikrofon, on je zapravo senzor koji detektira signale koji iz mozga putuju prema ustima i čeljusti.

Tako i bez otvaranja usta ili izgovaranja riječi, AlterEgo može prepoznati što osoba želi reći. Uz to što "čita misli" AlterEgo može i odgovoriti na pitanje nositelja bez i jednog zvuka. Naime, umjesto slanjem zvučnih valova kroz uho, AlterEgo koristi zvučne vibracije koje šalje kroz kosti lica.

Dakle, s AlterEgom možete voditi razgovor u glavi i istovremeno sjediti na sastanku.

Željeli smo napraviti IA uređaj - uređaj za proširenu inteligenciju. Pitali smo se da li je moguće napraviti računalnu platformu koja spaja čovjeka i uređaj na način da to zapravo podsjeća na produžetak naše svijesti?, pojasnio je Arnav Kapur, student u MIT Media Labu koji je predvodio cijeli projekt.

Kako su pojasnili s MIT-a, korištenje pametnih uređaja i drugih digitalnih uređaja veoma je disruptivno za okolinu. Ako želimo potražiti neki pojam na internetu, moramo ili dati glasovnu komandu svom pametnom uređaju, što znači da i svi oko nas znaju što nas zanima ili pak izvaditi uređaj iz džepa i utipkati pojam.

Korištenje AlterEga posebno bi bilo korisno u okruženjima u kojima vlada velika buka - kao što je primjerice na zrakoplovnoj pisti ili u tvorničkom pogonu, odnosno tamo gdje je potrebno komunicirati, ali bez zvuka odnosno bez govora.

Kapur i njegov tim rade na poboljšavanju algoritma kako bi s još većom točnošću prepoznavali misli, a dok se AlterEgo ne pojavi u nekom obliku u komercijalnoj upotrebi, pogledajte kako njegovo korištenje izgleda u praksi.