UHIĆENO 13 OSOBA Provedene operativne akcije Alterego I i II

SIPA rotacije
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, 26. 9. 2023., po nalogu Županijskog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjoj Luci, na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca, proveli operativne akcije "Alterego I i II".

Uhićeno 13 osoba

Tijekom ovih operacija, izvršeni su pretresi na 15 lokacija, a 13 osoba je lišeno slobode.

Osobe lišene slobode su prebačene u prostorije SIPA za kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su, u zakonskom roku, predati nadležnim tužiteljima Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije i Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske.

Što je sve oduzeto?

Tijekom pretresa, privremeno je oduzeta značajna količina novca, putnih dokumenata, računala i laptopa, praznih diploma, pečata i druge dokumentacije i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz za navedena kaznena djela.

Kaznena djela

Ove aktivnosti su provedene zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela "Organizirani kriminal", "Falsificiranje dokumenata", "Ovjeravanje lažnog sadržaja", "Nedozvoljeno skladištenje robe" i "Šverc", prema Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i kaznena djela "Udruživanje za vršenje kaznenih dela", "Falsificiranje dokumenata", "Izdavanje i korištenje lažnih medicinskih ili veterinarskih certifikata", "Davanje mita", "Primanje mita", "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" i "Trgovina utjecajem", prema Kaznenom zakonu Republike Srpske.

Suradnja u realizaciji navedenih aktivnosti ostvarena je s policijskim službenicima Ministarstava unutarnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanske županije.