10 KORISNIH SAVJETA: Znate li kako stvarno uštedjeti energiju i smanjiti račun za struju?

Ali rade li ti savjeti za uštedu energije stvarno i koliko možete uštedjeti, piše Daily Mail.

1. Tuširajte se umjesto kupanja. Mnogi se ljudi kunu kako tuširanjem koriste puno manje vode i dosta uštede. Ali postoji kvaka - da bi stvarno uštedjeli, morate ograničiti tuširanje na 4 do 5 minuta. A ako se tuširate deset minuta čak ćete i plaćati više.

Presuda - ignorirajte mit o tuširanju. Ako je i bude, ušteda će biti minimalna.
Tuš s ekološkom glavom smanjiti će potrošnju vode.

2. Koristite ekološku glavu za tuš. Ekološke glave za tuš stvaraju isti pritisak kao i normalan tuš ali koriste manje vode tako što ubrizgavaju zrak u tok.

Presuda - ovo će se isplatiti za manje od tri mjeseca. Ako se tuširate češće nego kupate, definitivno uzmite.

3. Smanjite grijanje. Stari klasik - smanjite grijanje za stupanj, dva i obucite džemper. Stručnjaci kažu kako je najbolje sraviti termostat na 18 stupnjeva a zatim ga povećavati za po jedan stupanj svaki dan dok ne pronađete temperaturu s kojom ste zadovoljni.

Presuda - Ima smisla, ali budite razumni. Ako vam je hladno pretjerali ste.
Izvucite utičnice ih električnih uređaja koje nećete koristiti dulje vrijemeFoto:

4. Izvucite utikače iz utičnica. Jedan od najčeščih savjeta za kućanstva je ne ostavljati televizore i punjače mobitela uštekane u struju.

Presuda - ovo je totalno logično. Samo ostavite frižider uključen.

5. Isključite svjetla. Trebate li ugasiti svjetlo ako izlazite iz prostorije samo na minutu? Ili košta više da ga ponovo uključite? Flourescentna žarulja potroši 500 puta više energije ako se ostavi uključena 15 minuta nego što je potrebno da ju se ponovo uključi.

Presuda - djeca najviše troše struju na ovaj način. Podsjetite ih da ugase svjetlo za sobom.

6. Ostavite kosu vlažnu. Sušila za kosu djeluju kao da praktički gutaju energiju, posebno ona skuplja. Biste li se trebali onda ostaviti fena i kosu sušiti ručnikom?

Presuda - iznenađujuće, sušila za kosu u stvari koriste dosta malo energije. Dakle nema potrebe za ručnikom.

7. Pokrivala za lonce. Pokrivanje lonaca i tava poklopcem štedi energiju jer se tako čuva toplina pa se hrana brže skuha/ispeče.

Presuda - isplati se ako kuhate na struju. Za plin i ne baš puno.

8. Pranje rublja noću. Ako ne uključujete stroj za pranje rublja dok ne dođe noć možete znatno uštediti zbog niže tarife.

Presuda - definitivno nemojte strojem prati rublje, ali ni suđe, danju.

9. Stavite slabije žarulje. Starije žarulje troše dosta energije. Zamjena za one koje čuvaju enegiju zvuči pametno. Ali koje izabrati i kada?

Imate dvije opcije - Kompaktne flourescentne lampe (CLF) i diode koje emitiraju svjetlost (LED). CLF koštaju više od običnih žarulja ali bi vam se mogle isplatiti nakon godine dana. LED su skuplje ali mogu trajati i preko 20 godina.

Presuda - dobra dugoročna investicija. Ali zamijenite žarulje tek kada trebate.

10. Zatvorite zastore. Može li spuštanje zastora noću pomoći u spriječavanju gubitka topline i smanjivanju računa? Znanstvenici sa Salfosdskog sveučilišta otkrili su kako bi to pomoglo u smanjenju gubitka topline i do 17%.

Presuda - jako učinkovit način smanjenja troškova.

net.hr