Strah vas je letenja - probajte CEPELIN

Strah vas je letenja? Zrakoplov vam je tjesan? Turbulencija vas muči? Rješenje je jednostavno: probajte cepelin.
 
Svako malo moramo se pokloniti prijašnjim generacijama za stvari koje su izmislili. Neka vrsta povratka u budućnost. Ovaj put je to poduzela U.S. Army koja nam je već donijela kompjutere, internet, video igre, amfibijska vozila, GPS, daljinski upravljač (Nikola Tesla) i mnoštvo drugih stvari bez kojih mi nebi mogli zamisliti svoju svakodnevnicu. Ovaj put su uskrsnuli Cepelin.
 
Ideja ove misije je "Stratelit", tj Stratosferni satelit, koji bi bio 100% kompjuteriziran, tako da neće biti potrebe za ljudstvo, osim ugostiteljske posade (za komercijalne potrebe, kad vrijeme dođe). Vojni prototip modela P-791 je dugačak 38 metara, što je polovina predviđene dužine. Stari cepelini kao Hindenburg i Graf Zeppeli su bili veliki i trostruko veći.
 


Nekadašnji simbol prestiža, zračni brod će prvo koristiti u izviđačke svrhe, nadaju se već u Afganistanu. Lađe će lebditi van dometa metaka po čak dva i pol tjedna, što je vrlo impresivno i sigurno krije inovaciju, kako helijum nije u stanju podnijeti toliki rad. Trenutni vlasnik najvećeg cepelina na svijetu (74m) je tvrtka Airship Ventures, zvanog Eureka. Korišten je u Kaliforniji gdje turistima priliči prekrasne poglede na pacifičku obalu. Pravi razlog gradnje Eureke su bile potrebe NASA-e, koja ga redovno koristi u istraživačke svrhe.
 
 
Željko L