Stota obljetnica rođenja misionarke ljubavi Majke Tereze

majka tereza, majka tereza, obljetnica, svetica
Misa koju je predvodio kardinal Telesphore Placidus Toppo služena je u sjedištu kongregacije Misionarki ljubavi koju je Majka Tereza osnovala 1950., gdje je 1997. pokopana.

U Calcutti će početi međunarodni filmski festival dokumentarnih i igranih filmova o životu Majke Tereze.

Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979. Papa Ivan Pavao II. beatificirao ju je u listopadu 2003. I Albanija, Makedonija i Kosovo predviđaju obilježavanja 100. godišnjice njezina rođenja, piše portal dalje.com.

Majka Tereza rodila se 27. kolovoza 1910. godine u Skoplju, a pravo joj je ime Agnes Gongea Boiagi. Odgojena je u religioznoj albansko-katoličkoj obitelji te je bila najmlađe dijete u obitelji. Od malena je znala koja joj je životna zadaća, a to dokazuje i činjenica da je već s 12 godina odlučila da želi biti časna sestra.

Kad je navršila 18 godina ušla je u red irskih katoličkih sestara, koje su specijalizirane za misije u Indiji. Zbog iskazivanja časti španjolskoj svetici Tereziji Avilskoj, 1930. godine odlučila je uzeti njeno ime.

Godine 1946. osjetila je Božji poziv da pomogne siromašnima i četiri godine kasnije osnovala red Sestara misionarka ljubavi. Nakon toga nastavila je sa svojim dobročinstvima i pomagala siromašnima, bolesnima i umirućima. Taj se red morao obvezati na siromaštvo i poslušnost, a kasnije su priznati i od Pape.

Umrla je 5. rujna 1997. godine, a pogrebu u Kalkuti prisustvovale su mnogobrojne svjetski poznate osobe.