Što se događa s vama kad zaspete s upaljenim svjetlom?

Međutim, spavanje uz upaljeno svjetlo se može jako negativno odraziti na vaše zdravlje i raspoloženje, tvrde stručnjaci. U istraživanju koje su proveli američki znanstvenici, navodi se da noćno svjetlo može utjecati na strukturu mozga i povećati rizik od depresije.

Naime, jezivi odsjaj koji emitira TV prijemnik i umirujuće svjetlo lampe zaista ima utjecaj na mentalno zdravlje čovjeka. I ranija istraživanja pokazala su da noćno svjetlo ima opasne posljedice na zdravlje, a čak dovodi i to debljanja.

Utjecaj noćnog svjetla na ponašanje, znanstvenici su testirali na glodavcima. U vrijeme kada su trebali spavati ostavljano im je upaljeno svjetlo, što se odmah odrazilo na njihovo ponašanje. Naime, za razliku od grupe koja je imala normalan ciklus noćnog sna, kod glodavaca koji su spavali s upaljenim svjetlom zabilježeni su simptomi depresije, a daljnje analize pokazale su promjenu u strukturi dijela mozga nazvanog hipokampus.

"Čak i prigušeno svjetlo lampe je dovoljno da izazove depresivno ponašanje", rekla je znanstvenica Tracy Bedrosian. Stoga, kada krenete spavati obazeno ugasite svjetlo i isključite TV prijemnik.

portaloko.hr