Šesto natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2017 na Marića gaju

raštika
raštika
Jedinstvena je to gastro manifestacija u Hercegovini koja je spoj tradicije, kulture i dobre zabave. Cilj manifestacije je vratiti popularnost raštike koja je odgojila generacije Hercegovaca i bila skoro jedino dostupno povrće zimi.

Na natjecanje stižu ekipe iz cijele Hercegovine, Hrvatske i Crne gore, a ove godien i ekipa iz Njemačke iz grada Oldenburg koji sebe naziva glavni grad raštike i u kojem su svi restorani hoteli i turistički marketing okrenuti jelima od raštike. Sve su to redom ljubitelji ove skoro zaboravljene biljke i jela od iste. Među natjecateljima se mogu naći profesionalni kuhari iz ponajboljih restorana a i amateri koji čuvaju recepte svojih mama i baka.

RAŠTIKIJADA svake godine privlači sve veći broj posjetitelja i natjecatelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Natjecanje počinje u 16:00 a kuhanje treba biti završeno do 19:00 kada slijedi ocjenjivanje jela i kušanje jela od posjetitelja. Za dobru zabavu tokom i nakon kuhanja pobrinuti će se 3 tamburaške skupine, dvije hercegovačke i jedna Slavonska. Završetak ocjenjivanja i proglašenje pobjednika očekuje se u 20:30.

Posebna zanimljivost ove godine je i to da će peteročlani žiri ocjenjivati jela u 2 kategorije: tradicionalna Hercegovačka raštika i inovativna jela od raštike. Ekipe se mogu prijaviti u jednu od kategorija ili u obe istovremeno. Na taj način organizatori žele potaknuti razvoj novih i inovativnih jela od raštike koji bili zanimljivi mlađim generacijama i djeci.

Na manifestaciju ove godine stižu ekipe iz Baranje i Međimurja koji će Hercegovcima prezentirati svoja tradicionalna jela, vina i običaje.
Za sve posjetitelje uz kupnju promo čaše na ulazu po cijeni od 20 KM osigurano je besplatno piće tokom manifestacije i kušanje jela od raštike i drugih jela.

Mislite da znate pripremiti najbolju raštiku? Prijavite se! OVDJE