Sakupljanjem boca zarade i 2 prosječne plaće

boce
Na prvu gledajući bacili ste otpad, dublje analizirajući, bacili ste nekoliko feninga. Sakupljanje plastičnih boca u susjednoj Hrvatskoj je hit. Postoji popis trgovina koje vrše otkup nepovratne ambalaže, piše Večernji list BiH.

Bolje skupljati nego bacati

- Jednom tjedno ljeti idemo u Hrvatsku i prodamo što imamo. Sad dolazi zima, manje je događaja pa ostajemo uglavnom bez dnevnica i ne isplati se ići. No, ljeti se isplati otići jer često znamo obići mjesta javnog okupljanja u 10-ak općina i gradova i pokupiti što ima. Smatram da ne radimo nikakav kriminal što ovo prodajemo u drugu državu. Bili bismo sretniji da ovdje negdje ima otkup, potrošili bismo manje goriva, ovako - prodaj gdje možeš i kako umiješ. Bolje i to nego da boce bacamo na smetlište ili da ih palimo, ovako čistimo okoliš - govori nam jedan žitelj iz zapadne Hercegovine koji se na ovaj način dosjetio poboljšati kućni proračun. Za jednu bocu dobije pola kune.

- Nema, nažalost, puno događaja koji uspiju okupiti masovan broj. Istina da se nekad posreći pa bude ljetna noć, koncert na otvorenom pa sakupimo tisuću boca kao od šale, ali to je rijetkost. Ali 200 do 500 je neka realna brojka i nije bilo ovog ljetnog mjeseca da nisam uzeo 1500 maraka mjesečno, a to su skoro dvije prosječne bh. plaće - kaže i naglašava još jednu činjenicu: - Djeca su nam najbolji klijenti jer kupuju sokove i bacaju boce dok će stariji radije uzeti pivo - kaže nam. Slična situacija je i u Bosni gdje je hrvatska granica bliže, ali problem je što je puno ljudi otišlo, tako da je nestalo i događaja. U USŽ-u, primjerice, javnih događaja stoga i nema previše kao ranije pa je teže i zaraditi. Iako postoji opcija prodaje privatnim tvrtkama.

Po toni 350 KM

Jedna privatna tvrtka iz Sarajeva plaća 350 maraka po toni pet ambalaže. - Meni je osobno isplativije prodati vani, ali tko ne može snalazi se na ovakve načine. Iako su to još uvijek niske cijene u odnosu na to koliko europske zemlje daju za tonu takvog otpada - govori nam sugovornik s početka teksta.