VIDEO  Sa ovog otoka možete vidjeti jučerašnji dan

otok
... može vidjeti jučerašnji dan.

Usred Beringovog moreuza između Čukotke i Aljaske stoje dva stjenovita otoka. Na njima su morževi, bijeli medvjedi i krabe, magle i ekstremni mrazevi. Da nije pogranične službe, tu ljudska noga ne bi imala razloga da kroči. Ako negdje postoji kraj svijeta onda su to ova otoka, piše portal Russia Beyond.

Nema ni tržnih centara, ni kina, ni kave barova - nema ničega sličnog. Jedina zanimljivost je vremenska razlika - za samo 10 minuta plovidbe ste na teritoriji gdje je još uvijek jučerašnji dan.

Veliki Diomed (Ratmanovljev otok) pripada Rusiji, a Mali Diomed (Kruzenšternov otok) Sjedinjenim Američkim Državama. Otoci su udaljena 3,8 kilometara jedno od drugog, a među njima je vremenska razlika 23 sata. Upravo između Velikog i Malog Diomeda prolazi linija promjene datuma i rusko-američka demarkaciona linija. U narodu se zato i zovu Otok Sutra i Otok Jučer.

-To je kao vremeplov. Ono što smo gledali svojim očima, zapravo je već bilo jučer - priča 40-godišnji Ramilj Gumerov.

On je služio u armiji dvije godine počev od 1995. Od toga je više od godinu dana proveo u postrojbi na otoku gdje danas pored vojne baze postoji samo polarna postaja i karaula.

Odlazak vojnika na drugi otok, u drugu zemlju i jučerašnji dan je "čista fantazija".

-Mogli smo samo maštati o tome - kaže Gumerov.

Samo Eskimi kao autohtoni žitelji mogu slobodno da prelaze sa otoka na otok. Oni su ovdje živjeli kada je do otoka doplovio prvi Europljanin, ruski moreplovac Semjon Dežnjov. To se dogodilo u 17. vijeku, i od tada su 150 godina dva otoka, udaljena 35 km od Čukotke i Aljaske, bila dio Rusije.

Među njima je povučena državna granica 1867. godine kada je Rusija prodala Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama. Tada se i autohtono stanovništvo našlo u nesvakidašnjoj situaciji. Naime, na otocima je bilo isto vrijeme, ali različiti datumi. U odnosu na Ratmanovljev otok, Kruzenšternovo je uvijek u prošlosti. Za Eskime važi bezvizni režim kako bi mogli da posjećuju svoje bližnje, mada na ruskom otoku već odavno ne žive civili.

Početkom 20. stoljeća Eskimi su se preselili na Mali Diomed (na otoku u malom naselju još uvijek živi 135 Eskima), a ostali su otišli na veliko kopno. Vlasti su preuzele brigu o otoku dugom devet kilometara koje je najistočnija kopnena točka Rusije.