Rusi imaju odgovor na Teslu – Kalašnjikov!

kalašnjikov
Usprkos sve većoj i sve boljoj konkurenciji, za mnoge je Tesla i dalje sinonim za električne automobile te se često nove modele e-vozila uspoređuje upravo s modelima S, X i 3. Konkurencija će u budućnosti biti još jača, a ovog tjedna Musk je dobio neočekivanog rivala, kompaniju koja tvrdi da će na ovom tržištu moći parirati Tesli - Kalašnjikov.

Proizvođač legendarne puške AK47 na ruskom vojnom sajmu predstavio je koncept električnog automobila CV-1 te su iz ove kompanije medijima poručili kako će ovaj automobil moći konkurirati Muskovoj Tesli. Kao što je vidljivo na slikama, iz Kalašnjikova se nisu odlučili za moderan automobil te je "kockasti" dizajn automobila inspiriran modelom IZH-21252 Kombi koji se u Rusiji proizvodio od 1973. do 1997. godine.

Komentari na ovaj staromodan i za današnje vrijeme prilično neobičan dizajn su različiti - nekima je retro stil atraktivan i zanimljiv, dok drugi smatraju kako ovakvi automobili, barem kada je dizajn u pitanju, pripadaju prošlom stoljeću. Ono što ne pripada prošlosti jest električni motor ili motori (nije poznato koliko će motora imati ovaj automobil) zahvaljujući kojima će "kalaš na kotačima" moći ubrzati do 100 km/h za oko šest sekundi i čiji bi domet s jednim punjenjem baterije trebao izdržati oko 350 kilometara.

Prilikom predstavljanja ovog koncepta iz Kalašnjikova su za medije komentirali kako automobil sadržava tehnologiju s kojom mogu stajati uz bok najvećim kompanijama na ovom tržištu poput Tesle.

Ipak, Tim Urquhart, analitičar u kompaniji IHS Automotive smatra kako je ovo samo PR potez s kojim je ova kompanija htjela skrenuti pažnju na sebe i svoje proizvode koji više nisu vezani uz naoružanje te je komentirao kako je dizajn modela CV-a prilično hrabar i privući će samo ograničeni broj kupaca.

Također, na ruskom tržištu električni automobili nisu toliko popularni kao u SAD-u i nekim zemljama Europe - gorivo za klasične automobile nije skupo i nema nikakvih državnih povlastica za kupovinu e-vozila tako da su za većinu Rusa ona preskupa u donosu na benzine i dizelaše pa u Kalašnjikovu ne mogu računati na veliki prodajni uspjeh niti na domaćem tržištu.

Izvor: CNN