Zbog Facebooka možete potpuno poludjeti

Iako su svi sudionici istraživanja prethodno patili od usamljenosti, nitko nije imao u povijesti bolesti zabilježenu psihozu.

- Kako pristup Interentu postaje sve pristupačniji diljem svijeta, tako se širi i psihopatologija, a komunikacija koja se odvija putem Facebooka bitan je dio ove priče - kazao je voditelj istraživanja, doktor Uri Nitzan.

Studija je pokazala duboku vezu između psihotičkih napada i komunikacije preko Facebooka.

Svi pacijenti doktora Nitzana pronašli su bijeg od usamljenosti tako što su našli utočište u intenzivnoj virtualnoj vezi. No, iako su te veze isprva bile pozitivne, kasnije su vodile do boli, osjećaja da su izdani i naposlijetku, do osjećaja ranjivosti zbog napada na privatnost.

- Postupno su se razvili simptomi psihoze, poput tjeskobe i smetenosti. Osobe su razvile iluzije o osobi iza ekrana, pa je jedan pacijent iskusio i taktilne halucinacije i vjerovao da ga osoba koja se nalazi iza ekrana 'dodiruje'. Idealizirali su osobu s kojom komuniciraju preko Facebooka bez da su se s njome ikad privatno susreli. Dobra je vijest da su se svi pacijenti uspjeli potpuno oporaviti uz potrebnu njegu i tretman - kazao je dr. Nitzan.

Jutranji list