Uskoro regionalne internet domene!

Svijest o regionalnoj pripadnosti se vrlo rado iskorištava u agencijama za oglašavanje - ubuduće bi tako trebalo biti i na internetu.

Do sada su adrese internet-stranica imale završetak koji je jedinstven za određenu zemlju: ".de" se koristi za Njemačku, ".hr" za Hrvatsku, ".co.uk" za Veliku Britaniju, a ".com" za sve s druge strane Atlantskog oceana. No, tome bi uskoro trebao doći kraj, piše Deutsche Welle.

Regionalna svijest na internetu

Internet-korporacija za dodjeljivanje imena i brojeva (ICANN) odobrila je niz tzv. "Top-Level-Domains" - iza kojih se kriju nastavci za internet-stranice. Tko je do sada bio ponosan što s nastavkom ".eu" može demonstrirati određeni kozmopolitizam, s novim nastavcima će moći pokazati i povezanost sa svojom regijom.

Nastavke kao što su ".ruhr" i ".koeln", koji bi do kraja godine trebali biti u upotrebi, slijedit će sljedeće godine ".berlin", ".hamburg" i ".bayern". Nastavci kao što su na primjer ".shop", ".hotel" i slično bi također trebali pomoći lakšem lociranju različitih poduzeća na internetu.

- Za poduzeća je naravno atraktivna mogućnost da su diljem svijeta što vidljivija, ali svaka druga pretraga na internetu ima lokalni karakter - smatra Oliver Süme iz hamburškog Top-Level-Domain d.o.o. "Ljudi u tražilice utipkaju 'frizerski salon hamburg', kao kombinaciju za pretragu. To pokazuje koliko je lokacija postala važna na internetu."

Bolji rang u tražilicama

Šest godina se Süme borio za uvođenje domene ".hamburg", kako bi korporativnim klijentima omogućio virtualnu prednost pomoću lokacijske oznake:

- Sigurni smo da je rangiranje u rezultatima pretraga povoljnije uz lokalne adrese. Poduzeća se mogu lakše pronaći, što je posebno za lokalne ponuđače važna stavka - kaže Süme.

Grad Hamburg podržava njegovu ideju te su pozitivnom ocjenom lobirali za Top-Level-Domain kod ICANN-a. Stajalište grada je da poduzeća imaju veliku prednost uz hamburški nastavak internet-adrese - i obrnuto.

- S imenom svjetskoga grada oglašava se drugačija kvaliteta i efikasnost, nego s imenom manjega grada - rekao je glasnogovornik hamburškog senata Christoph Hollstein u razgovoru za Deutsche Welle.
Globalni trend lokalnih domena

I prije nego što su Süme i njegove kolege postavili zahtjev za hamburškim nastavkom na internet-stranicama, pronašli su više od 50.000 stranica, koje imaju "Hamburg" u imenu, iako završavaju na ".de".

- Trenutačno ima oko 60 ponuda za geografske Top-Level-Domains - kaže Süme, među njima su ".nyc" za New York, ".bcn" za Barcelonu. "Ovo je globalni trend koji pokazuje da ne postoji samo u Njemačkoj potreba za izražavanjem lokalne povezanosti", siguran je on.