U javnost procurio tajni pravilnik o brisanju sadržaja s Facebooka!

U javnost procurio tajni pravilnik o brisanju sadržaja s Facebooka!
...na kojima su prikazane seksualne aktivnosti - čak i ako je riječ samo o fotografijama simuliranja seksa na kojima nema golotinje.

Ove je informacije Gawkeru prenio jedan bivši zaposlenik kompanije oDesk koja surađuje s Facebookom i za tu društvenu mrežu pregledava i moderira sadržaj kojeg korisnici prijave.

Iako iz Facebooka kažu da će sa svojih stranica ukloniti sadržaj koji je neprikladan, u toj kompaniji nigdje ne objašnjavanju o kakvom se točno sadržaju radi, no zato postoji 'tajni pravilnik' po kojem moraju raditi zaposlenici oDeska i u kojem je točno napisano kakav sadržaj može biti objavljen na Facebooku, a koje fotografije, videozapise moraju izbrisati.

Tako je zanimljivo da, iako su rasistički komentari zabranjeni, oni se mogu tolerirati ako su 'izrečeni u ironiji ili kao šala'. Također, nije dozvoljeno ostavljati komentare i slike vezane uz drogu, osim ako ta droga nije marihuana, no jedino onda kada je potpuno jasno da se na tim slikama ne reklamira uzgajanje, prodaja i kupovina marihuane.

Ovu je priču Gawkeru ispričao Amine Derkaoui 21-godišnji Marokanac koji je prošao trening u oDesku, ali zbog ramazana nije izašao na ključni ispit, zbog čega nije ostao u toj kompaniji za koju kaže da iskorištava zaposlenike iz zemalja trećeg svijeta jer su u njoj najviše zaposlene osobe iz država poput Filipina, Indije, Meksika itd.

Oni najčešće rade od kuće, u smjenama po četiri sata te su plaćeni samo jedan dolar po satu, a uz provizije ta se cifra može popeti i na četiri dolara.

Iako su mnogi nezadovoljni plaćom, razlog zbog kojeg je ovaj posao težak najbolje je opisao jedan bivši moderator koji je rekao da se osjeća kao da radi u kanalizaciji te da mora filtrirati cijelo smeće svijeta i gledati slike nasilja, zlostavljanih životinja, pedofilije, nekrofilije i slično te je posao napustio zbog' mentalnog zdravlja'.

U Daily Mailu upozoravaju da na još jednu zanimljivost vezanu uz suradnju oDeska i Facebooka - na stranici oDeska uopće se ne spominje Zuckerbergova kompanija kao njihov klijent te su iz Facebooka tek naknadno priznali da surađuju s njima.

Valjda im je bilo neugodno priznati da privatni sadržaj koji njihovi korisnici objavljuju na Facebooku prosljeđuju nekim drugim kompanijama, što bi neki također mogli protumačiti kršenjem privatnosti, prenosi dnevnik.hr.