Svaki drugi poslodavac gleda Facebook profile zaposlenika

Alkohol i droge

Rezultati pokazuju da svaki drugi poslodavac pomno proučava ono što njegovi zaposlenici objavljuju na internetu, a prema profilima na društvenim mrežama, nerijetko donose i odluku o zapošljavanju.

Istraživanje provedeno na 900 ispitanih pokazalo je da čak 80 posto posloprimaca koji koriste internet ima profil na nekoj od društvenih mreža, a u 96 posto slučajeva riječ je o Facebooku.

Pa iako većina (81 posto) ima stroge postavke privatnosti, 15 posto ih ima slabe, a pet posto ispitanih gotovo nikakve, odnosno sav sadržaj njihova profila je javan.

Problem je u tome što gotovo dvije trećine njih među "prijateljima" ima osobe iz poslovnog okruženja.

Statusi poput "moja tvrtka je grozna", ili "smuljao sam da sam bolestan, odoh na kavu", mogu itekako naštetiti karijeri. Negativne komentare o tvrtki, poslodavcu, kolegama ili klijentima priznalo je dva posto ispitanih. Prema istraživanju, 40 posto poslodavaca našlo je na profilima kandidata za posao neprimjerene sadržaje, njih 29 posto na provokativne informacije i fotografije, a 17 posto ih je na profilima vidjelo uživanje u alkoholu, pa čak i drogama.
Neprikladan sadržaj

Iako najveći broj njih na to nije reagirao jer smatraju da je riječ o privatnoj stvari zaposlenika, 29 posto ih je zbog toga porazgovaralo s djelatnikom, a sedam posto izreklo opomenu pred otkaz ili otkazalo suradnju. Unatoč tome, 40 posto poslodavaca je priznalo da je neprikladan sadržaj kandidata za posao utjecao na odluku o nezapošljavanju.

izvor: jutarnji list