Student iz Niša natjerao korisnike da na Facebook stave slike iz crtića

Prošlog tjedna profili većine 'domaćih' korisnika Facebooka bili su urešeni fotografijama crtanih junaka umjesto klasičnih profil.

Srbijanski blog posvećen aktivnostima na Facebooku piše kako spontane akcije ovog tipa nisu rijetkost na društvenim mrežama, a da je ova s crtanim filmovima bila jedna od masovnijih.

Čitavu akciju je pokrenuo Ivan Matejić, 22-godišnji student medicine iz Niša.

- Na ideju sam došao kada sam vidio da je jedan moj drug kao sliku profila stavio svog junaka crtanog filma. Potom sam pozvao svoje prijatelje da učine isto i nastalo je - čudo! Do subote u jutru 125.000 „fejsovaca" je promijenilo svoje slike, a 730.000 je bilo na „čekanju", rekao je Majetić za Večernje novosti.

No, administratorima Facebooka nije se svidjela ova ideja, pa su ukinuli njegov profil. Moguće je da je netko čitavu akciju prijavio kao spam, a organizatori su snosili posljedice.

U međuvremenu, mnogima koji su promijenili svoje slike u slike junaka iz crtanih filmova, stigla je poruka upozorenja.

Ukazano im je da hitno uklone profilnu sliku s likom iz crtaća, jer će navodno njemački hakeri ulaziti na profil i brisati fotografije. Međutim, bez obzira na ovakve prijetnje, „fejsovci" i dalje ne mijenjaju svoje profilne slike.

- Ajde, iz inata, da svi namjerno stavimo sve animirane likove našeg djetinjstva, što više da nas bude, pa nek izbrišu cijeli Facebook ako treba, pišu izrevoltirani članovi ove drušvene mreže.

Blog FacebookSrbija, piše kako Facebook od početka postojanja fura priču o transparentnosti, gdje svatko od nas ima svoju profil fotografiju, jasno ime i prezime, osobne podatke. Akcijom promjene profil avatara se narušava ta transparentnost i mi smo svi crtani junaci. To je za njih spam i narušavanje svakodnevne kolotečine.

No, nedavno pokrenuta akcija da se izmijene 'stvarna' imena s profila i stave neodređene fotografije kako bismo svi do kraja godine živjeli potpuno anonimno i virtualno mogla bi zadati novu glavobolju Facebooku.
bitno.ba