Što vaš inbox govori o vama?

Što vaš inbox govori o vama?
Provjerite jeste li email nihilst, kolekcionar, vojnik, higijeničar ili nostalgičar
Što vaš inbox govori o vama pokušao je istražiti časopis The New Yorker u članku naslovljenom 'Zero Dark Inbox'. Ideja je da dolaznu poštu tretirate kao precizan popis zadataka te da nikada ne čuvate u inboxu nepročitane mailove. Takvu metodu zagovara Merlin Mann, autor menadžment metode Getting Things Done. Ukratko, email su digitalna verzija otvaranja naših pisama (kojih pisama?!) i računa. Neki ih odmah otvaraju i rješavaju probleme, drugi ih stavljaju na stranu i čekaju da im stignu opomene.

Koncept Inbox Zero nije lagan i zahtijeva rad te orijentiranost na detalje. Istodobno, Inbox Zero je i obrambeni mehanizam, način na koji sudjelujete u komunikaciji tijekom dana, budući da neke teme i pitanja mogu biti lako zaboravljene ako ih ne rješavate. Što, dakle, broj nepročitanih poruka govori o vama?

Email nihilist
(Do 10 nepročitanih emailova od ukupno 5.000)
Ako je broj nepročitanih stavki u vašem inboxu od nule do deset, vi ste email nihilist, osoba koja htjela - ne htjela briše poruke pod pretpostavkom da mu nije stalo do pošiljatelja. Takve osobe vole automatski brisati poruke bez čitanja i tjerati ih u cyber Had bez razmišljanja. Takav makijavelistički pristup imaju i osobe koje vole automatski poništavati pretplate na besmislene servise. Oni odmah odgovaraju na poruke koje će obično sadržavati jednu do dvije rečenice.

Email kolekcionar
(Nula nepročitanih poruka, ali i nula obrisanih pročitanih poruka)
To znači da imate jako čudan odnos prema vašim mailovima. Vi ne smijete imati nepročitane poruka jer vas to izluđuje, a istodobno niste u stanju nijednu izbrisati. Vjerojatno imate preko 10.000 poruka koje niste obrisali. Možda ćete ubrzo morati kupiti još prostora na vašem gmail računu.

Email nostalgičar
Pročitate sve. Ponekad obrišete, nikad ne arhivirate. Svako malo ste oplahnuti velikim valom poruka. Kad ih jednom krenete brisati to je kao nostalgična šetnja kroz vašu prošlost. Zapravo, ma kako poruke bile besmislene volite čuvati mailove kao mali spomenar.

Email ignorant
Imate li u inboxu više od 20.000 nepročitanih poruka, onda ste skloni od svega okretati glavu. Vjerojatno ste isključili brojač nepročitanih da biste se bolje osjećali.

Email vojnik
(Uvijek imate nula nepročitanih poruka od manje od 1.000 u inboxu) Vi ste disciplinirana osoba koju redovito čišćenje inboxa veseli i čini sretnom. Ipak, nerado brišete poruke i to vam pričinjava neugodu. Čuvate samo mailove koji stižu od stvarnih ljudi.

Email higijeničar
(1 nepročitana poruka od 50 u inboxu)
Ne volite nered i smeće u stvarnom životu, pa vas to užasava i u vašem inboxu. Brišete gotovo sve, osim ako ne postoji velika šansa da će vam taj mail jednom zatrebati. Takve poruke arhivirate. 50 mailova koje imate u inboxu su obično jako važne informacije ili događaji koji će se uskoro dogoditi (putovanja, vjenčanja, planovi s prijateljima, podsjetnik da morate kupiti božićne poklone.

Ljubitelj email kaosa
Više tisuća nepročitanih od više desetaka tisuća mailova)
Pred vama je puno nepročitanih mailova, ali vas to ne smeta. Pokušavali ste brisati poruke i sređivati inbox, ali sad ste se već pomirili s tim da to nikad nećete napraviti. Mailovi teku pored vas poput rijeke.

Razumno organiziran
(Nula nepročitanih od pet tisuća mailova)
Pokušavate svoj inbox odražavati urednim što je više moguće, pažljivo brišete beskorisne stvari i odgovarate na ono što je potrebno. No, vaši privatni mailovi su kaos. Ništa nije nepročitano, jer vas boldani font nepročitanih poruka izluđuje, ali kako poruke ne arhivirate poruke vaš je cyber život rupa bez dna.

Izvor: tportal.hr