Što kada vas šef doda među prijatelje na Facebooku?

Kako biste se što bolje snašli u takvoj situaciji iz CBS newsa su razgovarali s Kathryn Rose, autoricom knjige The Step by Step Guide to Facebook for Business ili u slobodnom prijevodu, Vodič kroz Facebook za posao. Pogledajte što je ona rekla kako se postaviti u takvim situacijama.

Na društvenim mrežama, pa tako i na Facebooku ne postoje pravila za prihvaćanje i ignoriranje prijatelja. U nekim zanimanjima se društvene mreže koriste i kao alat za rad pa se u tom slučaju među prijateljima nađu i poslovni partneri, klijenti i kolege s posla. No, u tom slučaju vaš profil nebi trebao sadržavati pretjerano privatne stvari. Podjeliti neku smješnu fotografiju je u redu, no u ovakvim slučajevima bi se trebalo suzdržati od privatnih fotografija s ljetovanja i obiteljskih ručkova kao i iznošenja političkih stavova. Uz to, dobro je i u postavkama namjestiti da se niti jedna fotografija ne može pojaviti na profilu dok je ne odobrite.

Ako ste među onima koji žele imati svoj privatni profil s prijateljima i osobnim stvarima na njemu, a dobijete zahtjev od kolega s posla ili šefa, jednostavno im objasnite da društvene mreže koristite isključivo za privatnu komunikaciju s obitelji i najbližim prijateljima. Također provjerite i postavke svog profila kako biste se uvijerili da nije dostupan svakome na internetu.

Ako se pak osjećate kao da morate prihvatiti zahtjev za prijateljstvom, a nije vam ugodno, imate mogućnost limitirati podatke koje pojedinci ili grupe mogu vidjeti na vašem profilu. Kod društvenih mreža je bitno imati na umu kako je sve dostupno samo jednim klikom miša ili klikom na mobitelu. Svaka potencijalna šteta se može spriječiti i izbjeći, samo se treba znati postaviti, ili u slučaju društvenih mreža, treba znati urediti postavke.

liderpress.hr