Što bi se desilo da 'pukne' internet

internet, sustav, sigurnost, djeca, internet, internet, mobiteli, knjiga, Mlađa generacija, 15 godina od eksplozije interneta, novi tip knjige, internet jedna revolucija, prednosti interneta, internet, web
Moderne metropole ne mogu funkcionirati bez računala i interneta. Snabdijevanje vodom i strujom, mobilne i telekomunikacijske mreže - sve to funkcionira uz pomoć interneta. Pad tog sustava bio bi katastrofalan - upozoravaju stručnjaci.

Nagovještaj takvog ishoda dogodio se 2011. za vrijeme "arapskog proljeća": u Egiptu je režim onemogućio internet na nekoliko dana da bi oslabio opoziciju. Međutim, glavne žrtve su bile tvrtke - brojale su gubitke u milijardama, prenose strani mediji.

Takav pad sustava može naglo pogodi društvo i bez revolucije i političke krize. Opasnosti iz virtualnog prostora prijete svuda, upozoravaju stručnjaci. Mnogima nije poznato da virusi mogu ugroziti pojedine kompjutere ili obrišu korisničke informacije. Te prijetnje je sve teže otkriti, posebno takozvane botnet-mreže zadaju glavobolje stručnjacima. Botnet-mreže su tajne mreže kojima se koriste kriminalci. Oni na serveru instaliraju program koji se nakon toga "razmnožava" po ostalim kompjuterima koji nisu dovoljno zaštićeni.

Ti kompjuteri zatim dolaze u posjed glavnog kompjutera i tada kriminalac ima cijelu mrežu računalnih sustava koji slušaju njegove naredbe i mogu čak i napadnu druge kompjutere. Postoje velike i male botnet-mreže, sa sto ili čak milijun zaraženih uređaja! Što je manja botnet-mreža - stručnjacima je teže je pronađu.

Neke procjene govore da internet-kriminal donosi više profita nego kriminal povezan s drogama. Kriminalci mogu ucjenjuju firme da će im blokirati sustav ili raditi industrijsku špijunažu s ciljem krađe patenata.

Prijetnje iz virtualnog prostora ne ograničavaju se samo na kompjutere. Napadi mogu onemogućiti cijela područja društva, upozorava Peter Martini, profesor za IT sigurnost na Univezitetu u Bonnu.

Može se desiti da bankomati ne isplaćuju novac ili sigurnosni mehanizmi na aerodromima prestati raditi. Nažalost, ovo su samo neki od primjera, a mogućnosti su gotovo neograničene.