Stiže Spartan - novi internet preglednik u Windows 10 operativnom sustavu

microsoft

... razliku od Internet Explorera, konkurirao Google Chromeu i Mozilla Firefoxu...

Prema informacijama koje je, na osnovu „povjerljivih izvora", objavio ZDNet, u novoj verziji Microsoftovog operativnog sustava Windows 10 mogao bi se pojaviti i taj toliko spominjani novi preglednik, koji će „odbaciti" naziv Internet Explorer. Novi preglednik kodnog imena Spartan, prema objavi Thomasa Nigroa, jednog od vodećih ljudi Microsoft Student Partner programa koji inače sudjeluje u razvoju verzije VLC playera Microsoft doista intenzivno planira implementaciju novog preglednika u Windowse 10. Spartan, kako je za sada nazvan, i dalje će koristiti Microsoftov Chakra JavaScript engine a trebao bi biti daleko „lakši" i interaktivniji od Internet Explorera.

To je, zapravo, ključna namjera Microsofta, konačno tržištu ponuditi web preglednik koji će na ozbiljan način konkurirati Chromeu i Firefoxu i koji će, baš poput dva spomenuta preglednika, imati mogućnost brojnih proširenja. Windows 10 bi, prema svemu sudeći, trebao u produkcijskoj verziji ponuditi oba preglednika, trenutačni Internet Explorer 11 (verzija 12 se ne spominje), ali i Spartan. Vrlo vjerojatno će se sve potvrditi na velikom Microsoft eventu koji je planiran za 21. siječnja 2015 godine, kada će kompanija iz Redmonda predstaviti novi Windows 10 operativni sustav. Upravo tada bi Spartan (ili kako će se već zvati u konačnoj verziji) trebao biti dodatni adut Microsofta.

Za sada je potvrđeno kako će novi preglednik biti kompatibilan sa svim Windows platformama, kako desktop tako i mobilnim, ali nema informacija o tome hoće li Microsoft možda razviti i verzije za Android, iOS i ostale operativne sustave, što bi u žestokoj borbi za pozicioniranje na tržištu web preglednika bio sasvim logičan potez.

Zimo.co