Saznajte tko vas špijunira na internetu

Mozilla je odlučila pomoći svojim korisnicima pronaći tko ih sve prati online. Uz pomoć novog dodatka add-on pod nazivom Collusion imat ćete potpuni uvid u to tko sve prati vaše aktivnosti na internetu.

Collusion možete preuzeti tako da odete u naslovni izbornik Firefoxa, kliknete na "Tools" u traci izbornika, a zatim na "Add-on" te u tražilicu gore s desne strane upišete pojam "Collusion".

Nakon što instalirate ovaj add-on, u donjem dijelu ekrana pojavit će se ikona koju možete tijekom surfanja kliknuti i uvjeriti se tko se sve miješa u vašu vezu dok surfate, čitate mailove, pišete blogove, tvitate ili ažurirate statuse na Facebooku.

Grafikon u realnom vremenu prikazuje kako se vaše posjete vežu za druge stranice za koje i ne znate da postoje ili da su na neki način umiješane u vašu vezu.

Svjetleći krugovi u grafikonu predstavljaju stranice koje ste posjetili, a svaka linija koja izlazi iz tog kruga je pripojena cookieju (kolačiću) stranice ili ju je oglašivač postavio na vaš preglednik. Crveni krugovi su "kolačići" koji prate vaše ponašanje, a sivi krugovi predstavljaju "kolačiće" koji ne prate vaše ponašanje. Ipak, Mozilla kaže da vas ove sive stranice i dalje mogu pratiti preko weba.

Dodatak je odličan, iako je zasad riječ tek o eksperimentalnom softveru. Tko zna, možda bi mogao poslužiti i za prikupljanje dokaznog materijala za tužbe protiv određenih servisa, tražilica i web stranica koje prikupljaju naše privatne podatke bez našeg znanja. U idućoj verziji ovaj add-on imat će ugrađenu mogućnost isključivanja spremanja "kolačića".