Rad za kompjuterom – kako smanjiti negativne posljedice

računala

Iako vam se čini bezazlenim, rad za kompjuterom može imati velike negativne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje. Kako biste ih izbjegli, u nastavku donosimo savjete koji će vam olakšati rad na kompjuteru i zbog kojih ćete se osjećati bolje i energičnije.

Odmorite oči
Radom na računalu najviše stradavaju oči. Zbog toga je potrebno svakih pola sata odmoriti oči na nekoliko minuta. Zaklopite ih ili gledajte u daljinu. Ovaj mali odmor čini čuda za oči. Osjećat ćete promjene i oči više neće biti crvene i nadražene. Suhoću i crvenilo umornih očiju ublažit će i češće treptanje. Kada se zagledate u posao na kompjuteru, zaboravite na treptanje. Svakih pola sata oči odmorite 10-minutnim usporenim treptanjem.

Udaljite računalo od tijela
Kako ne biste utjecali na stradavanje vida i kako biste održali zdravlje očiju, preporučuje se da minimalna udaljenost od vas do računala bude 45 centimetara. Tako ćete spriječiti štetno zračenje. Preporučuju se i još i zaštitna stakla na naočalama ili zaštita za ekran koja smanjuje zračenje. Kako biste smanjili bliještanje računala, upalite stolnu lampu umjesto lustera.

Djelujte preventivno na bolove u leđima
Kako biste održali zdravlje kralježnice, svakih nekoliko sekundi se ispravite i razdvojite prste te pritom držite ruke uspravno. Preporučuje se da svakih sat vremena ustanete sa stolice, protegnete se ili napravite vježbe u uredu. Možete i otići do kolega i prošetati pet minuta. Tako ćete rasteretiti kralježnicu i bolove u vratu i ramenima. Kada sjedite za računalom, pripazite da vam tijelo bude uspravno.

Koristite računalo umjereno
Iako rad na računalu ne možemo smanjiti na poslu jer o tome ovisi naš rad, možete to učiniti kod kuće. Stručnjaci savjetuju da ograničite korištenje računala kod kuće na maksimalno dva sata. Ako koristite prijenosno računalo, odvojite ga što dalje od tijela i očiju.

Ako se vaš rad svodi na rad za kompjuterom bilo bi dobro da što više slobodnog vremena provodite na otvorenom i na svježem zraku. Izađite u šetnju ili u prirodu i odmorite oči gledajući u zelenilo. Ne postoji bolji način da poboljšate svoje psihofizičko zdravlje od boravka u prirodi.

savjetnica.com Autor: M.L., Foto: Viktor Gladkov/Shutterstock