Provjerite je li vaša Gmail adresa među pet miliona hakiranih

gmail, internet, gmail, yahoo, twitter, gmail, propust, greška, gmail, google, Edward Snowden, otključati i pročitati, svaki e-mail kodiran, Nicolas Lidzborski, National Securtiy Agency (NSA), google, neželjena pošta, gmail, gmail, lozinke, gmail, lozinke, šifra, gmail, gmail, poruke, hakiranje, google, Gmail računi, gmail, Gmail računi, gmail, Gmail računi
Naime, blizu pet miliona Gmail adresa i šifri postavljeno je na internet. No, čelnici Gmaila ističu da nema razloga za paniku.

Kako piše Mashable, šifre izgledaju staro i čini se da nisu povezane sa Gmail računima. Naprotiv, izgleda da je veliki broj šifri preuzet sa web stranica gdje korisnici koriste svoje Gmail adrese da bi se registrovali, tvrde neke od žrtava i sigurnosni eksperti.

Naprimjer, ako ste se prijavili na neku web stranicu s korisničkim imenom "[email protected]" i šifrom "mojašifra", hakeri su uzeli tu šifru i e-mail adresu te ih objavili, iako je korisnikova prava šifra Gmail računa potpuno drugačija.

Lista adresi i šifri je postavljena na ruski Bitcoin u utorak navečer, a lokalni mediji su počeli izvještavati u srijedu.

Korisnik "tvskit" objavio je post na forumu "Bitcoin security" te tvrdi kako je 60 posto objavljenih Gmail računa i šifri još u funkciji.

"Ne možemo potvrditi da je u pitanju zaista 60 posto, ali je istina da je velika količina podataka ispravna", kazao je Peter Kruse, glavni voditelj "CSIS Security Group", danske osiguravateljske kompanije, koja se bavi internetskim kriminalom.

Analitičari koji su podatke provjerili, slažu se da njihova starost seže unazad tri godine.

"Sigurnost naših korisnika na prvom nam je mjestu. Nemamo dokaz da je naš sigurnosni sistem ugrožen, ali kad god se dogodi nešto takvo, poduzimamo korake da bi pomogli našim korisnicima da zaštite svoje korisničke račune", kazao je predstavnik Googlea u srijedu.

Web stranica isleaked.com omogućava korisnicima da provjere da li je njihov korisnički račun među onima čiji su podaci procurili na internet.