Provjerite je li vaša e-mail adresa u novoj bazi kompromitiranih

gmail
... sandučiće gomilom poruka koje ne želimo ni čuti ni vidjeti...

Iako u pravilu na takve poruke elektroničke pošte većina korisnika i ne obraća pažnju, upravo otvaranje takvih poruka ili, još gore, otvaranje poveznica unutar takvih poruka može dovesti, a i dovodi, do ozbiljne kompromitacije korisničkog računala.

Dodatni sigurnosni problem leži u spoznaji da spammeri mogu doći do gotovo svih privatnih podataka upravo na ovaj način, javlja Zimo.co.

Jedan od iznimno cijenjenih sigurnosnih stručnjaka, koji vrlo često i detaljno obavještava o većim sigurnosnim propustima, Troy Hunt, objavio je kako se na internetu pojavila baza koja sadrži nevjerojatnih 711 milijuna adresa elektroničke pošte.

Radi se o bazi koja je zapravo "u vlasništvu" ranije spomenutih spammera, a koji su je koristili kako bi distribuirali neželjenu poštu na e-mail adrese korisnika kojih, barem u ovom slučaju, ima otprilike onoliko koliko Europa ima stanovnika. Hunt si je, kao i uvijek, dao truda pa je spamersku bazu implementirao u svoj servis koji služi za detekciju kompromitiranih e-mail adresa.

Radi se o popularnom i pouzdanom servisu "Have I Been Pwned?" i savjetujemo vam da ga odmah posjetite i provjerite je li vaša adresa elektroničke pošte u ogromnoj bazi potencijalno kompromitiranih.

Ako se pronađete u bazi, preporučujemo da istog trena promijenite zaporku za sve svoje račune elektroničke pošte na raznim servisima. Servis se nalazi na ovoj poveznici.