Produljite trajanje baterije na laptopu

Pojavom bežičnog Interneta, cijela spika postala je još popularnija, pa sada možemo čitati mailove, gledati filmove, gubiti dane na Facebooku ili jednostavno surfati iz naslonjača, kreveta, parka, čekaonice, aviona ili WC-a. Ima samo jedan mali problem. Koliko puta Vam se desilo da vam usred zanimljivog članka, golišave scene u omiljenom filmu ili dopisivanja s potencijalnom novom curom crkne baterija? Traume vam ne možemo izlječiti, ali možemo vam predložiti nekoliko načina kako da ih izbjegnete.

Vadite punjač iz struje kad je laptop ugašen
Ovo je stara fora svih serviserskih gurua. Prema vjekovnoj predaji sa koljena na koljeno, sa starijeg na mlađeg šarafđiju iz servisa, punjači čak i kad je baterija puna, pucaju struju u istu što joj skraćuje vijek trajanja, odnosno vrijeme u kojem može opskrbljivati laptop strujom. Ovo radi provjereno, mada je suviše komplicirano objašnjavati zašto (prema riječima geekova iz servisa).

Vježbajte svoju bateriju
Pod time ne mislimo da je vodite u teretanu, već da je barem jednom u dva tjedna potpuno ispraznite i potpuno napunite. Ovo se odnosi samo na starije baterije koje nisu Li-ion. Moderne Litij-ionske baterije nemojte prazniti do kraja, ali ih također nemojte niti stalno držati punima.

Čistite spojeve na bateriji
Spojeve baterije treba svakih nekoliko mjeseci očistiti krpicom umočenom u alkohol. To poboljšava kontakt i nema gubitka energije, pa baterija traje dulje.

Redovno defragmentirajte hard disk i dodajte što više RAM-a.
Redovnom defragmentacijom, vaš hard disk će raditi brže i efikasnije. Kada dodate RAM (radnu memoriju), računalo će manje koristiti virtualnu memoriju (hard disk) i time trošiti manje struje.

Iskopčajte sve što se iskopčati da
Ovo uključuje sve moguće USB sprave (miš, USB stick, zvučnici) jer USB sprave znaju biti solidni potrošači. Smanjite osvijetljenost ekrana, nemojte koristiti CD/DVD jedinicu ako baš ne morate i stišajte ili u potpunosti isključite zvuk na vašem računalu.

Bez multitaskinga!
Što je multitasking? Primjerice, nije preporučljivo slušati mp3 i skidati mailove sa mail klijentom istovremeno. Koncentrirajte se na jednu radnju i računalo će trošiti manje struje.

Štednjom energije olakšavate sebi život, ali se također racionalno i zrelo ponašate sa nečim čega svijetu zaista nedostaje. Ovime nećete pokrenuti revoluciju, ali čete napraviti nešto korisno za sebe i svoj okoliš.

R.R./budi.in