Pripazite na ove stvari na Facebooku prije nego se skroz osramotite

Da, priznajte da radite i ovo potonje. No, ne trebate se toga stidjeti jer to gotovo svi rade i to iz raznoraznih razloga. To može biti nezgodno ako ste prije toga popili, primjerice, dvije čaše vina.

Ali ove blamaže koje se događaju kada progonite i uhodite nekoga trebale bi biti nešto oko čega postajemo povezaniji, prije nego nešto čega se užasno sramimo.

Pretraživanje profila

Napisali ste ime i prezime osobe koju uhodite u svoj status, umjesto u tražilicu. Sada dok vaši prijatelji budu na svom 'news feed'-u gledali fotke mačkica i scene s nečijih zaruka, vidjet će i vaš status na kojem jednostavno piše 'Ivan Horvat'. Bravo, odlično ste to napravili.

Znate puno detalja o životu osobe

To je kada naletite na tu osobu u stvarnom životu i pitate je o događaju od prije pet mjeseci za kojeg jedino možete znati ako ste joj gledali Facebook profil. 'Kako je bilo na zabavi povodom rođenja bebe najbolje prijateljice tvoje sestre?', nije baš najbolji početak razgovora ako ne želite ostaviti dojam osobe od koje se ledi krv u žilama.

Slučajno zatražite prijateljstvo

Kada na mobilnoj aplikaciji kliknete na sliku prijatelja od nekoga koga uhodite i slučajno joj pošaljete zahtjev za prijateljstvom. Povratka nema i zahtjev ne možete poništiti. Ta osoba nema pojma tko ste vi i kad shvati tko vam je zajednički prijatelj sve će mu biti jasno te će posumnjati u vaše namjere.

Označavanje fotografija

Postavljate fotografiju preko mobilne aplikacije i označavate prijatelje za koje želite da je vide. No slučajno označite i osobu koju uhodite s obzirom da o njoj neprestano razmišljate. Oznaku ne možete maknuti sve dok se ne dočepate kompjutera ili laptopa.

Prebrzo ostavljanje komentara

Vrijeme je na Facebooku bitno, a vi nečiji status odmah komentirate i tako se dobije dojam da ništa drugo niste radili i ni na što mislili doli što će određena osoba objaviti. Iako je to u stvari istina, ipak biste se trebali prikriti i biti lukaviji. Srećom, osoba koju uhodite to ne mora znati. Iako ste objavu vidjeli isti tren, pričekajte da prođe 15-ak minuta prije nego napišete komentar.

'Lajkate' fotografiju

Pokušavate pogledati komentare preko mobilne aplikacije ispod određene fotografije i slučajno stisnete 'sviđa mi se'. Ako vam se to dogodi (osobito ako je na fotografiji osoba u kupaćem kostimu) smjesta stisnite 'ne sviđa mi se'. Osim i ako ta osoba nije na Facebooku neprestano, neće ni primijetiti da ste nestali iz njezinih obavijesti.

Previše komentara

To podrazumijeva previše 'lajkova' i komentara na sve statuse koje određena osoba objavi. To može dovesti do toga da se sve obavijesti koje dotična osoba dobiva vrte oko vas. Suzdržite se.

Kada ostavite na zaslonu otvoren njihov profil pa svi vide vašu blamažu
Samo stisnete minusić u gornjem lijevom uglu, a ne izađete sa stranice. Recimo naleti prijatelj i krene nešto gledati na vašem laptopu, otvori i bum. Prvo što vidi su fotke s momačke zabave nad kojima ste slinili. Osim ako vam nije najbolji prijatelj, teško ćete objasniti. Suočite se, uhvaćeni ste na djelu.

Pijani komentari

To ne treba previše objašnjavati. Opijate se koktelima i ugledate njegov post: 'Imam groznu upalu mišića od teretane' - to bi vam se moglo obiti o glavu (već idućeg jutra dok se budete pokušavali prisjetiti što ste sve radili) jer ćete teško odoljeti da mu ne kažete nešto u stilu: 'Kako ti mogu pomoći da se bolje osjećaš?'. Ako već namjeravate koketirati radije mu pijani šaljite poruke u 'inbox'. A ako sumnjate u svoje sposobnosti korištenja te novotarije zvane Facebook na način koji vas neće osramotiti, razmislite trebate li je uopće koristiti.

magazin.net.hr