Prevare putem Facebooka i maila u Republici Srpskoj

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu prevara putem Interneta u RS, u svijetu poznatijih kao "Nigerijske igre na sreću", kao i poziv na navodne ljubavne veze.

Prevare se odvijaju tako što građani dobivaju elektronske poruke u kojima se navode primamljive ponude stranih državljana koji im nude da dostave svoje podatke, kao što su ime i prezime, broj računa u banci, kako bi mogli uplatiti na njihov račun velike svite novca, koje oni navodno ne mogu iznijeti iz svoje zemlje.

Naravno, umjesto velike količine novca na svom računu, građani dožive da im se račun u banci isprazni, tako što je sav novac preko Interneta potrošila neka druga osoba, priopćeno je iz MUP-a RS.

Poseban oblik prevara je i da posredstvom društvenih mreža poput Facebooka osobe pod lažnim profilom pristupaju drugim osobama kroz prepisku, nudeći im zajedničku budućnost i ostvarivanje ljubavne veze.

Kada uspiju čvrsto vezati žrtvu za sebe, traže od žrtve novac da im pomogne, odnosno da na kratko posude novac, koji će navodno ubrzo vratiti.

Vrlo često je slučaj da u više navrata uspiju izvući novac od žrtve, nakon čega im se gubi svaki trag. Način slanja novca u ogromnom broju slučajeva je posredstvom komercijalnih banaka, odnosno Western Uniona.

MUP RS je pozvao sve koji su oštećeni na ovaj način da prijave štetu i ovo krivično djelo najbližoj policijskoj poastaji, a kao dokaz potrebno je da donesu uplatnice o izvršenoj uplati - bankarskoj transakciji.
bitno.ba