Posjećenost bosanskohercegovačkih internet stranica za mjesec valjača 2011

Posjećenost bosanskohercegovačkih internet stranica za mjesec valjača 2011

hercegovina.info na 14. mjestu

Odgovori na pitanja koja je starosna struktura BiH internet korisnika, dali su to studenti ili zaposleni, koliko je internet zanesenjaka a koliko samo povremenih korisnika interneta, koji sadržaji ih najviše zanimaju i koliko vremena troše na surfanje internetom, u okviru sindiciranog marketinškog projekta mjerenja posjećenosti web stranica gemiusAudience, dostupni su tržištu na mjesečnom nivou.

Posljednji rezultati istraživanja gemiusAudience pokazuju da se slabih 70% svih korisnika interneta u BiH uvrštava u starosnu grupu od 15 do 34 godina (graf 1), pa tako možemo tvrditi da internet u BiH i dalje ostaje medij mladih.

 

 

2__ef4.jpg

Dok je za internet korisnike u Sloveniji i Hrvatskoj značajno da internet korisnici najviše pažnje poklanjaju pregledu novosti (oko 70% ili više tamošnje cjelokupne internet populacije), za BiH tržište to nije slučaj. Prema podacima gemiusAudience BiH publiku u starosti od 15 do 65 godina surfajući internetom najviše zanimaju informacije o zdravlju, računarima, putovanjima i ishrani. Tako tvrdi 51% svih ispitanika, dok njih 42% navodi novosti kao područje koje ih na internetu zanimaju ili jako zanimaju.

 

 

 

 

 

 

 

Kada posmatramo koje informacije zanimaju ili vrlo zanimaju BiH internet korisnike prema starosnim grupama, zdravlje, računari, putovanja i ishrana i dalje ostaju najpopularnije kategorije zanimanja.

U nastavku predstavljamo gemiusAudience podatke za mjesec valjača 2011. Prema gemiusAudience podacima u mjesecu veljača među 60 mjerenih stranica doseg iznosi 721.252 bosanskohercegovačkih internet korisnika u dobi 15+. Najveći doseg među mjerenim Bosanskohercegovačkim stranicama su imali: sarajevo-x, pik.ba, blogger.ba, avaz.ba i infobar.ba.

Ovaj indikator se odnosi na aktualni broj osoba (ne kompjutera, cookie-a ili IP adresa) koje su, sa područja BiH, posjetile web mjesto u datom mjesecu.

Internet stranice su rangirane po kriteriju broja stvarnih posjetilaca (real users). Stranice koje tijekom čitavog mjernog perioda od mjesec dana nekoliko dana nisu mjerila statistike, često zbog migracija na nove servere ili održavanja, po automatizmu nisu uvrštene u ovomjesečnu rang listu i gemiusAudience bazu - kraći periodi mjerenja time ne daju egzaktne podatke u odnosu na ostale učesnike koji su se mjerili tijekom cijelog perioda.

Doseg - izražen je kao postotak, omjer broja posjetitelja (real users), sa područja BiH, koji generiraju najmanje jedan prikaz stranice na odabranom web mjestu u datom vremenskom periodu i totalnog broja Internet korisnika u datom vremenskom periodu.
► Valicon d.o.o. je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje u regiji jugoistočne Europe. Ova kompanija je nastala 2007. godine i specijalizirana je na mala tržišta, rješenja prilagođena klijentima, napredne metodološke pristupe i dubinska istraživanja klijenata. Kompanija je partner Gemius S.A. za glavno online istraživanje gemiusAudience u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

► Gemius S.A. je najveća internet istraživačka agencija u centralnoj i istočnoj Europi, pruža široki dijapazon pretraživanja interneta, brojnim međunarodnim klijentima kroz regiju, a nedavno je također počela djelovati u Danskoj. Cilj glavnog istraživanja jest da postavi internet valutu mjerenja publike u svim zemljama gdje je kompanija prisutna. Radeći sa ključnim industrijskim spojenim odborima i drugim tržišnim igračima, Gemius pruža tačne, visokokvalitetne podatke za medija planere, kupce i prodavače.