Ovo je sedam najboljih internet pretraživača u 2016. godini

pretraživači
Ali, pitanje je koji browser uistinu pobjeđuje na kraju cijele priče. Stoga, da malo pomognemo, donosimo vam sedam najboljih na PC tržištu i s time se možete ili ne morate slagati.

1. Google Chrome

Uvjerljivo najkorišteniji na svijetu sa oko 65 posto udjela na tržištu i nastavlja s rastom. Ponajviše je to zato što se radi o pretraživaču kompatibilnom sa svim platformama, koji je ujedno i stabilan, brz, troši malo radne memorije, ugodan je oku i bio bi još bolji kad ne bi trošio daleko najviše energije, što korisnicima prijenosnih računala nije nimalo dobro. Ne treba smetnuti s uma brojne dodatke koji se lako postavljaju, ali i najbolju moguću kompatibilnost s Google uslugama.

2. Opera

Jako potcijenjen internet pretraživač koji s pravom zaslužuje biti na vrhu. Iako ima svega jedan posto udjela na tržištu Opera se ponaša kao da ima 90 posto jer konstantno donosi nešto novo, inovativno i konkurencija od njenih developera često uči. Na primjer, korisničko sučelje je nevjerojatno dobro u svakom pogledu, radi što i konkurenti, ali dodaje još poneku svoju finesu. Kao Opera Turbo, koji kompresira web promet kroz Operine servere i daje dodatnu brzinu samom surfanju. To se posebno osjeti ako ste na limitiranim mrežama sa sporijim brzinama. Ujedno troši i malo prometa, što je za mobilno surfanje sjajno. Kao i ad blocker, koji dolazi automatski podešen, ali može se isključiti. Ne treba zaboraviti ni mod za uštedu baterije. Više nego dobar browser, piše portal Ictbusiness.info.

3. Microsoft Edge

Toliko godina potcijenjen zbog katastrofe zvane Internet Explorer da se zaboravilo znaju li u Microsoftu napraviti dobar browser. I znaju, zove se Edge. Dolazi samo s Windows 10 operativnim sistemom, pokreće se praktično instant i jako je brz općenito, ima ugrađenu Cortanu i najveća prednost mu je zapravo kompatibilnost s Windows 10. Također, estetski je jako privlačan.

4. Mozilla Firefox

Dugi niz godina bio je pojam za nešto alternativnije i bolje od mainstream browsera, ali Firefox je izgubio čaroliju. Pogubio se u brojnim dodacima, koji prečesto ruše preglednik i ostavljaju korisnika na cjedilu. Ipak, stvari idu na bolje i preglednik je iznimno stabilan, brz i koristan. Također, Waterfox kao light verzija Firefoxa mogao bi izazvati mnogo interesa kod korisnika.

5. Vivaldi

Nije najbrži, nije najstabilniji ili najbolji, ali Vivaldi je drugačiji. Na samom vrhu teško se uočavaju razlike, ali Vivaldi ih u estetskom smislu itekako nudi tako što se prilagođava stranici koju gledate toliko da se bojama i kompletnim kontrastom jednostavno spaja s njome da sve skupa djeluje impozantno i opuštajuće. Svima koji žele jedno novije iskustvo Vivaldi će zagisurno i ponuditi.

6. Microsoft Internet Explorer (11)

Idealan je za poslovno okruženje jer troši najmanje radne memorije, procesorske snage i prometa. Ali, nije toliko stabilan kao konkurenti, niti nudi takve brzine. No, nećete pogriješiti ako se odlučite za njega. Samo, teško da bi ga itko imao kao prvi izbor. Ili drugi, treći...

7. Tor

Zanimljiv pretraživač iz razloga što omogućava privatnost prilikom surfanja. Zagarantirana je, niko vas ne može pratiti i u tome se krije čar. Ne očekujte neku moć ili brzinu, Tor nije namijenjen za to. Ali, ono za što jest, čini vrhunski!