Ovisnost o internetu mijenja mozak kao i ona o kokainu

Ovisnost o internetu mijenja mozak kao i ona o kokainu
Kineski znanstvenici skenirali su mozgove 17 mladih internetskih ovisnika te su pronašli poremećaj u načinu na koji su ti mozgovi premreženi. Svoje istraživanje objavili su u znanstvenom časopisu Plos One. Nadaju se da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih načina liječenja ovisničkog ponašanja, piše net.hr.

Ukratko, internetska ovisnost je klinički poremećaj koji karakterizira nekontrolirano korištenje interneta.

Istraživački tim na čelu s Hao Leijem iz kineske akademije znanosti u Wuhanu skenirao je mozgove 35 muškaraca i žena u dobi između 14 i 21 godinu.

Sedamnaest njih je okvalificirano da imaju internetski poremećaj ovisnosti (internet addiction disorder - IAD) na temelju pozitivnih odgovora na pitanja kao što je primjerice "Jeste li ikada neuspješno pokušavali kontrolirati, smanjiti korištenje ili u potpunosti prestati koristiti internet?".

Magnetskom rezonancijom mozga otkrili su promjene u bijeloj tvari mozga - dijelu koji sadrži živčana vlakna - kod onih ispitanika koje su prethodno svrstali među internetske ovisnike. Kod onih kod kojih nije zabilježeno ovisničko ponašanje, nisu otkrivene ove promjene na mozgu.

Naime, postoje snažni dokazi o prekidu veza u živčanim vlaknima koja povezuju područja mozga koja sudjeluju u emocijama, odlučivanju i samokontroli.

Profesor Gunter Schumann, s odjela za biološku psihijatriju na institutu za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je za BBC News da su slična otkrića već pronađena kod ovisnika o videoigrama.

"Ovo je prvi put da su dvije studije pokazale promjene u neuronskim vezama između različitih područja mozga, kao i promjene u funkcioniranju mozga kod ljudi koji često koriste internet ili igraju videoigre".

Znanstvenici smatraju da je riječ o "revolucionarnom" otkriću, a da bi se ovo otkriće potvrdilo potrebno je provesti još istraživanja u koje će biti uključen veći broj ispitanika.