Ovih šest koraka morate napraviti prije nego obrišete svoj Facebook profil

Dnevnik.hr je svojim čitateljima prenio savjete za definitivni bijeg sa Facebooka koje je definirao Mashable.com. Evo tih savjeta:

1. Provjerite povezane aplikacije
Budući da velik broj aplikacija od vas zahtijeva ulazak putem Facebook računa, nakon njegova brisanja bit će vam onemogućen pristup tim aplikacijama. O kojim se aplikacijama radi možete provjeriti klikom na "Account settings" (Postavke računa) i potom na "Apps" (Aplikacije). Većina aplikacija dopustit će vam promjenu načina ulaska u njih pa ćete moći ući i preko svog e-mail računa.
No, neke aplikacije, poput Spotifyja, nemaju tu opciju. Ako silno želite nastaviti koristiti tu aplikaciju, najbolje je da ne izbrišete Facebook profil.
U tom slučaju možete izbrisati sve prijatelje, podatke, fotografije, aktivnosti i promijenite mail adresu kojom ste prijavljeni. Ako vam se to čini prekomplicirano, možete izbrisati profil te ponovno napraviti jedan koji ćete koristiti isključivo za ulazak na Spotify i za ništa više.

2. Downloadajte svoje Facebook informacije
Za sve one koji žele izbrisati svaki trag svoj postojanja na Facebooku, ali ipak žele za sebe zadržati sve što su ikada na njemu napisali ili postavili, postoji jednostavno rješenje. Facebook vam nudi opciju downloadanja svih informacija i to na sljedeći način: na "Account settings" odaberete "General" i kliknete na "Download a copy of your Facebook data". Postupak ćete završiti klikom na "Start my archive".
Skidanjem podataka dobit ćete "Downloaded info" u kojem su sve informacije s timelinea, postovi, poruke, fotografije, lista prijatelja, razgovori na chatu, ali i mnogo više. U "Expanded archive" su sadržane dodatne informacije i detalji o vašem računu - aplikacije, "kolačići", ljudi koje ste obrisali s liste prijatelja i još mnogo toga. "Activity log" sadrži vrlo opsežnu povijest vaših aktivnosti, stvari koje ste lajkali i sve što ste ikada pretraživali.
Ako ne želite skinuti sve te podatke nego samo pojedine razgovore s nekim prijateljima možete ih poslati na svoj e-mail. To ćete učiniti tako da odete na razgovor koji želite poslati i kliknete na "Actions" i odaberete Forward messages. Tada će vam se pružiti mogućnost odabira poruka koje želite poslati.

3. Spremite si rođendane svojih prijatelja
Svi smo navikli da nas na većinu rođendana podsjeti upravo Facebook. Zato bi se moglo dogoditi na sve njih zaboravimo nakon brisanja računa. Zato možete iskoristiti aplikaciju Facebook Birthday i zatražiti prijatelje da vam napišu svoj datum rođenja. Budući da mnogi korisnici ovu aplikaciju smatraju iritantnom, preporučuje se da u popratnoj poruci napišete da brišete profil, ali da biste htjeli sačuvati njihove rođendane.

4. Zatražite kontakt informacije
Nevjerojatno je koliko se komunikacije odvija preko Facebooka. Prije brisanja Facebook računa budite sigurni da imate brojeve telefona ili mailove svih osoba s kojima želite ostati u kontaktu.

5. Pohranite svoje Facebook informacije na "cloudu"
Odličan način za pohranu informacija na oblaku, tj. "cloudu" je putem stranice Backupify.com. Tamo možete besplatno spremiti i do 1 GB podataka, a za dodatni prostor možete nadoplatiti. Backup se odvija automatski, a sve se pohranjuje na Amazon Web Services pod najvećim stupnjem sigurnosti.

6. Maksimizirajte svoj SEO
Ako odlazite s Facebooka budite sigurni da ostanete dovoljno aktivni na nekoj drugoj društvenoj platformi kako bi maksimizirali svoj SEO (Search engine optimization) da vas mogu pronaći prijatelji, ali i potencijalni poslodavci.