Osam vrsta Facebook prijatelja

Naravno, svatko će vam se zaklinjati kako je njemu Facebook bezveze, kako on zapravo nikad ne bi bio tamo jer mu je to sve skupa užasno glupo i površno ali je, eto, otvorio račun na njemu da ne ispadne da se on, kao, nešto pravi bolji od drugih, ali zapravo nikad ne bi...

Opravdanja i objašnjenja nikog ne zanimaju. Činjenica je da su danas gotovo svi na Faceu i tamo skupljaju virtualne prijatelje. Ovdje ćemo navesti osam tipičnih vrsta prijatelja na koje možete naići na svom zidu.

D.J.

Na njegovom statusu nikad nećete pročitati niti jednu rečenicu, osim možda nečeg poput 'uf, dobraaaa' ili 'svaka čast', uz neizbježan podignuti palac. On se ne zamara pisanjem. Umjesto toga, zatrpat će vam zid svojim omiljenim video-spotovima s Youtubea. Dobro je još kad vam se glazbeni ukusi podudaraju - simpatično je podsjetiti se na neku 'stvar' koja vam se dopada - ali kada vas krene maltretirati izvođačima koje ne bi slušali ni u ludilu, virtualno prijateljstvo moglo bi biti na kušnji. Što mislite, kako se osoba koja voli slušati urbanu drum & bass glazbu osjeća kad na svom zidu ugleda čitav niz video-klipova sa cajkama?

Misionar

On nije na Facebooku naprosto kako bi s nekim pročavrljao ili podijelio sa svojim virtualnim prijateljima što je toga dana radio ili što planira. Umjesto toga, on ima misiju. Svi njegovi statusi usredotočeni su na jednu te istu problematiku kojom pili sve one koji su mu na popisu prijatelja. Najčešće se radi o nečemu što u njemu izaziva duboku razinu ogorčenosti - na primjer, formiranje Vijeća ministara, banke, privatizacija ili Dragan Čović. Kako ogorčenost često dolazi rame uz rame sa sarkazmom, u početku će ga mnogi smatrati duhovitim, a njegovi ispadi izazivat će žestoke polemike protivnika i istomišljenika. No nakon nekog vremena dodijat će i Bogu i đavlu, a uz njega će ostati samo najuža skupina vjernih sljedbenika.

Mudrac

Njegovo veličanstvo iznad je nas, običnih smrtnika. Na statuse poput 'dobro jutro, lijepi moji', srčeka, kavice i zagrljaje mu se bljuje. On je tu kako bi s vama na zidu podijelio mudre misli koje će vam oplemeniti život i natjerati vas da se zamislite. Manje kreativni tipovi među njima kopirat će citate koje su izguglali ili ih pronašli u ljigavim PowerPointovima sa životnim mudrostima koje primamo u lančanim e-mailovima, a oni s nešto većom dozom kreativnosti potrudit će se s vama podijeliti neku vlastitu mudrost. U svakom slučaju, on uvijek želi napisati nešto pametno. To što ga nitko ne čita njega ne zamara - ionako ostali žive u drugom prostorno-vremenskom kontinuumu od njega.

Kokoš

Obično se ovdje radi o osobi ženskog roda, mada postoje i muški izuzeci - čija muškost se, doduše, obično smatra upitnom. Njihova misija je pokazati svim svojim prijateljima na Facebooku - a ako ih imaju manje od nekoliko tisuća, smatraju da im je život promašaj - koliko ih vole. Zato će vas redovno nazivati slatkicama, mucicama, ljepoticama, srčekima, ljubičicama i sličnim ljigavim deminutivima, a pritom će vam zid zatrpavati srčekima, zagrljajima, virtualnim kavicama, poklončićima, slikama anđelića, štenadi i beba kako bi vam na taj način pokazali da su sentimentalni i da vas ludo vole - zajedno s još nekoliko tisuća ljudi. Rečenice dulje od dvije riječi obično izbjegavaju jer ih nisu u stanju sastaviti.

Majka

Ne, ne mislimo ovdje na vašu mamu. Govorimo o onoj osobi koja nikada na svom zidu nije u stanju napisati ništa drugo nego komentar o svom prekrasnom, najljepšem, najpametnijem, najslađem, najduhovitijem i najsvemu djetetu. Ukoliko takvu frikušu imate među prijateljima, zid će vam biti pretrpan citatima samo njoj superultramegaduhovitih izjava njenog superklinca, njegovim fotografijama, kao i izvještajima o svakoj minuti njegovog života. U ponedjeljak je bio u parku i jeo šećernu vunu, u utorak se uprljao čokoladom, u srijedu je imao tvrdu stolicu, u četvrtak je ispao najhrabriji kod pedijatrice, u petak je plesao na hit Jelene Rozge... Pazite, bolje vam je podržati Ku Klux Klan na nacionalnom skupu američkih crnaca ili uvrijediti pedere na nekoj od hrvatskih TV postaja nego dati samo naznaku da vam je puna kapa njene drčine. Ili se otvoreno divite - ili šutite.

Reporter

On čak i virtualno prijateljstvo s vama shvaća vrlo ozbiljno. Zna da među prijateljima ne smije biti tajni pa će zato s vama podijeliti sve - najčešće uključujući i ono što vas uopće ne zanima. Kako svoj vlastiti život smatra iznimno zanimljivim, ulogiravat će se na Facebook barem jednom u sat vremena i na njemu mijenjati status - pobogu, svi moraju znati što se s njim događa. Znat ćete točno kada je ustao i boli li ga glava od sinoćnjeg tulumarenja, što je doručkovao, je li ga mučila gužva na putu do posla, koja mjuza mu je po putu svirala u autu, je li mu kava bila prehladna ili prevruća, je li mu taj dan dosta života, je li zaljubljen, boli li ga zub... Drugim riječima, on je svoj Facebook zid pretvorio u osobni mali reality show. Kako nikad ne možete podcijeniti ukus prosječne publike, nekome će njegovi statusi uvijek privući pažnju...

Don Juan

Evo konačno jednog koji uopće nema statuse na Facebooku - možda samo tu i tamo nešto nabaci, tek toliko da se vidi da je živ. Njegovo pravo carstvo su privatne poruke. Tu je najčešće pod lažnim imenom i s lažnom fotografijom - ili barem onakvom koja mu prikriva dovoljno velik dio lica da ga oni koji ga znaju u stvarnom životu ne mogu prepoznati - a na svoju listu dodaje osobe suprotnog spola kako bi se s njima upustio u virtualan, a ako mu se posebno posreći i pravi, flert. Javno ostavlja dojam zgodnog, šarmantnog i u društvu ugodnog sugovornika, u privatnoj sferi ima samo jedan cilj - natjerati vas da mu se skinete. Njegova supruga obično se nalazi u sobi do njega i vjeruje kako je zatvorio vrata za sobom jer se mora koncentrirati na poslovni projekt kojeg su mu natovarili i kojeg je donio doma.

Novinar

Tu je kako bi s vama podijelio poveznice na sve one tekstove u online medijima koje smatra interesantnima. Ako njega imate među prijateljima, ne morate se uopće truditi pretraživati portale - on je tu kako bi vam skrenuo pažnju na ono što vrijedi. Slično kao i kod jukeboxa, ako imate sreću da vam se stavovi podudaraju, njegove poveznice čak će vam i dobro doći. No ako vas krene maltretirati stvarima za koje nemate ni najmanje interesa, zid će vam se brzo nakupiti smećem... Ukoliko želite da mu ego postane veći od prostorije, dignite mu palac gore na poveznicu i afirmativno komentirajte njegov odabir. Ono što vam on zapravo želi poručiti nije to što piše sam članak već: 'Pogledaj me kako dobro primjećujem stvari.'

 

Fizzit.net