Oprez: Ne nasjedajte na ove aplikacije na faceboku

Neke aplikacije koje su nekad bile "samo" dosadni spamovi koji se opetovano pojavljuju i na koje će uvijek netko, koliko god vi mislili da to više nije moguće, nasjesti, sad uz sve to mogu i naštetiti vašim računalima.

Promijenite boju svojeg Facebooka

Ova aplikacija tvrdi da može promijeniti boju vašeg Facebooka, ali kao i mnoge druge sumnjive aplikacije prije nje, traži od korisnika da prije instaliranja odgovore na niz osobnih pitanja i ispune ankete preko kojih njezini tvorci ustvari zarađuju novac.

Nakon što su ovu aplikaciju istražile tvrtke zadužene za sigurnost otkrile su da može nanijeti više štete nego što se to isprva mislilo: ona krade vaše informacije o autentičnosti računa te potom kreira blogove koji upotrebljavaju informacije s Google računa. Linkovi s tih blogova automatski se objavljuju na "žrtvinom" Timelineu s označenim nizom prijatelja, kako bi se prevara što brže i više širila. Tvorci ove aplikacije nakon engleske napravili su i španjolsku i francusku verziju.

Tko je posjetio vaš profil

Iako vas ovakva vrsta znatiželje povremeno do kraja izjeda, ne smijete nasjedati na aplikacije koje nude ovakvu opciju, jer legitimne jednostavno ne postoje i najveća je vjerojatnost da je u pitanju potpuno identična prevara kao i kod aplikacije za promjenu boje: jedini joj je cilj domoći se novca i vaših osobnih podataka.

Facebook krediti

U pitanju su virtualni krediti pomoću kojih primjerice dobivate Zynga dolare u Farmville aplikaciji. Mnoge "kreditne prevare" tražit će od vas da instalirate aplikaciju u zamjenu za Facebook kredite, a većina njih neće pritom ni "proći" kroz originalnu aplikaciju za igranje. Nemoguće je kredite ove vrste dobiti bez da ih platite, a velika većina ovakvih aplikacija odvest će vas na stranicu prepunu virusa.

Pazite na što "klikate"

Ono na što bi svi korisnici trebali pripaziti jest da ovakvi tipovi aplikacija povećavaju opasnost od širenja vaših osobnih podataka, ali i mogućnosti da se čitavo računalo zarazi virusom. Ako vam je link imalo sumnjiv ili nosi naslov s previše superlativa, uskličnika ili drukčijih navođenja kako biste pomislili da je u pitanju najveća senzacija na svijetu, promislite dvaput prije no što ga krenete "otvoriti".

Index.hr