Održite svoje računalo brzim uz nekoliko jednostavnih koraka

Naravno, s vremenom ćete zato na svoje tvrde diskove utrpati više raznih programa, koje ćete također eventualno i izbrisati. No svi instalirani programi za sobom nakon brisanja ostavljaju trag u tzv. registru (registry), što će tijekom vremena neminovno usporiti vaš kompjutor.


No za sve to postoji rješenje i definitivno postoje načini na koje možete mjesecima i godinama nakon nabavljanja ubrzati svoje računalo, ako pretpostavimo da nije riječ o hardwerskom problemu.

Prvo, pojasnimo spomenuti 'registry'. U njemu se pohranjuju podaci koji su računalu potrebni da pokrene određenu aplikaciju, a obnavlja se svaki put kad upalite stroj. Stoga, prilikom svakog pokretanja, računalo detektira da ne postoji program za kojeg se unos nalazi u registru, i treba mu duže da procesuira ostale zapise. Stoga, upristojite svoj registry nekim od specijaliziranih programa, poput Advanced Registry Optimizera ili nečeg sličnog. Uostalom, pitajte Google, on zna sve.

Sljedeća stvar na koju morate paziti je prilično očita, ali ćemo je svejedno spomenuti: Riječ je o virusima, spywareu, i ostalim gadarijama s interneta koje čak i dobro zaštićeno računalo može pokupiti, nepravovremenim updateom insatliranog antivirusa, primjerice. Spyware uglavnom služi u komercijalne svrhe, ali svojim upravljanjem vašim sustavom bez vašeg znanja ga dodatno usporava.

Što se tog problema tiče, upute su jednostavne: Nikad ne skidajte besplatan software neprovjerenog proizvođača (pogledajte prije skidanja što se o programu priča na specijaliziranim forumima), a osobito ne skidajte razne screensavere, ikone i ostale tričarije koje vam se nude na razno-raznim stranicama.

Također, redovito provjeravajte ažurnost antivirusnog programa, bez obzira na automatski update, te mu naredite da obavlja redovita skeniranja.


Nakon toga, treba osloboditi i računalo programa koji se po 'default' postavkama sami pokreću po startanju operativnog sustava. Ako vam program baš nije ključan, onesposobite njegovo automatsko pokretanje, te ga aktivirajte samo kad vam je potreban.

Uredite i svoj hard disk. Kako Windowsi, najčešći od operativnih sustava, prilično kaotično raspoređuje podatke po vašem HDD-u, s vremenom će se podaci do kojih sustav treba često stići izgubiti u moru drugih, nevažnih podataka. Kod toga pomaže defragmentiranje diska, jedna od standardnih opcija u System Tools folderu u vašim Windowsima.

Barem jednom mjesečno defragmentirajte disk, i olakšajte Windowsima njihov posao. Isto tako, ne zaboravite i na čišćenje privremenih datoteka, Recycle Bina i ostalih datoteka koje Windowsi ne odstranjuju sami. Iako je to moguće napraviti Microsoftovim standardnim Disc Cleanup-om, poslužite se Ccleanerom, primjerice, programom koji će očistiti vaše računalo i optimizirati ga za daljnji rad. Za download pitajte, naravno, Google, ili bilo koju drugu tražilicu.

Na kraju, s vremena na vrijeme provjerite i listu instaliranih programa u Control Panelu, odnosno 'Upravljačkoj ploči' (u hrvatskom izdanju Windowsa), te pogledajte jesu li vam promakli neki program ili aplikacija koju ne želite na svom računalu.

izvor: monet.ba