Novi spam na Facebooku

Novi spam na Facebooku
Novi spam se viralno širi Facebookom jer se automatski dijeli sa svim vašim prijateljima i to bez vašeg pristanka.

Najvjerojatnije ćete na svom Zidu (Wall) pronaći sliku starca koju vam je poslao prijatelj s linkom 'See what you'll look in the future' (Pogledaj kako ćeš izgledati u budućnosti).

Jeste li već primijetili da određeni broj vaših prijatelja ima ovaj sadržaj na svom Zidu? Tako se ovaj spam širi.

Kada kliknete na ovaj link, bit ćete preusmjereni na Facebook Fan stranicu s iframeom na njoj. Facebook trenutačno ohrabruje korisnike da koriste iframe za dizajniranje stranica, a to pak nesavjesnim korisnicima omogućava da dodaju zloćudni kod unutar fan stranice koji je smješten (odnosno, hostan) na udaljenim serverima.

Za bezazlene korisnike to izgleda kao obična fan stranica s gumbom "Show Me", međutim kada kliknete na taj link ta stranica tražit će od vas da kliknete CTRL + C, ALT+D, Ctrl+V i Enter.

Ono što će se potom dogoditi je da će komanda CTRL+C kopirati kod u vaš "clipboard" (međuspremnik), kada kliknete ALT+D označit ćete adresnu traku i na kraju kada kliknete CTRL+V taj kod će biti zalijepljen u vašu adresnu traku. Klikom na "Enter" ova skripta će se početi izvršavati.

Nakon toga će se bez vašeg znanja ova skripta javiti svim vašim prijateljima na Facebooku i na isti način će pokušati i njih prevariti. Zbog toga budite oprezni i ne nasjedajte ovoj prevari.

izvor: net.hr