Novi skandal: Prikupljaju SVE kontakte korisnika Gmaila, Yahooa i Facebooka!

Edward Snowden, gmail, Facebook, chat, skandal, yahoo, pedofil, pedofilija, pedofili, crna kronika, gmail, igra, zaštita, pedofil, pedofilija, Hercegovina

Na temelju informacija Edwarda Snowdena te nekih obavještajnih agenata, otkriveni su novi detalji o aktivnostima američke Agencije za nacionalnu sigurnost. Novi su skandal otkrili novinari Washington Posta koji su objavili kako NSA prikuplja informacije o kontaktima i adresare milijuna korisnika e-mailova i chat servisa diljem svijeta.

Ovaj program za prikupljanje podataka, koji do sada još nikad nije bio javno spomenut, presreće adresare korisnika mailova i chat servisa (prilikom logiranja korisnika na mail ili chat, tijekom sinkronizacije između mobilnih uređaja i računala i slično) te prikuplja sve njihove kontakte. Kolika je količina podataka koju je NSA skupila do sada najbolje govori informacija kako je ova agencija tijekom samo jednog dana prošle godine prikupila skoro 700 tisuća adresara korisnika - od toga skoro 450 tisuća adresara korisnika Yahoo Maila, više od 80 tisuća korisnika Facebooka, 33 i nešto tisuće korisnika Gmaila itd. Ako su ovo prosječne dnevne brojke, to bi značilo da se NSA godišnje dokopa adresara više od 250 milijuna korisnika mailova.

Također, NSA dnevno prikupi i oko 500 tisuća lista kontakata s chat servisa, kao i prikaze inboxa e-mail servisa kojima se pristupa putem internetskih preglednika koji, osim samih kontakata, mogu uključivati i prvih nekoliko redova samih mailova.

Agencija za nacionalnu sigurnost ove podatke prikuplja na temelju tajnih dogovora sa stranim telekomunikacijskim kompanijama i obavještajnim službama, a među inim, oni prikupljaju i podatke o korisnicima iz SAD-a (riječ je o milijunima ili više desetaka milijuna korisnika iz SAD-a). Zanimljivo je da ova agencija nema dozvolu Kongresa za prikupljanje adresara i kontakata korisnika iz SAD-a te je ilegalno prikupljati ove podatke u SAD-u, no kako se oni prikupljaju u inozemstvu postoji 'pretpostavka da njima nisu obuhvaćeni američki državljani' tako da NSA slobodno može prikupljati te podatke.

Naravno, kako se serveri brojnih američkih kompanija nalaze u inozemstvu, podaci korisnika Gmaila iz SAD-a mogu biti pohranjeni u drugim državama te su slobodno dostupni Agenciji za nacionalnu sigurnost.
NSA vas PRATI svugdje, i na pametnim telefonima!

Na Washington Postu napominju da su ovi podaci koje svakodnevno prikuplja NSA iznimno važni i korisni jer nije riječ samo o e-mail adresama korisnika, već se u adresarima nalaze i puno vrjednije informacije poput telefonskih brojeva, kućnih adresa te informacije o članovima obitelji i poslovnim suradnicima.

U NSA ne vide nikakvih problema s ovim prikupljanjem podataka te kažu da su oni fokusirani na otkrivanje informacije o teroristima, krijumčarima ljudi i droge te napominju kako ih 'ne zanimaju osobne informacije običnih Amerikanaca'.