Nove Facebook zamke: Pazite na sitna slova ili ćete platiti

Još prošlog tjedna Facebook je putem svog bloga objavio da će kreatorima aplikacija biti dozvoljen pristup privatnim podacima korisnika koji aplikaciju odobre.

Naime, ukoliko korisnik Facebooka pristane na uvjete za odobravanje neke aplikacije, bilo da se radi o kvizu, igri, ili videu, tvrtka koja je kreirala aplikaciju imat će pristup podacima o broju telefona i adresi korisnika, naravno ukoliko je korisnik te podatke unio na svom profilu, piše Sarajevo-x.com

"Ove promjene nisu drastične kako se na prvi pogled čini. Da bi treća osoba, odnosno kompanija pristupila tim podacima korisnik se mora složiti s uvjetima i odobriti aplikaciju. No, sve to i dalje zvuči kao recept za katastrofu", kazao je Graham Cluley, viši tehnološki konzultant u kompaniji Sophos, prenosi Daily Telegraph.

Kako je istaknuo Cluley, veliki problem je u tome što većina korisnika ne obraća pažnju na sitno ispisana upozorenja i uvjete odobravanja aplikacija.

Upravo zbog toga ova promjena u postavkama sigurnosti bit će olakšavajuća okolnost onima koji nemaju dobre namjere, te stručnjaci savjetuju korisnicima da takve informacije izostave i ne unose ih na svoje Facebook profile.

Felix Cohen, konsultant u kompaniji Headshift, koja se bavi savjetovanjem u vezi tehnologije i društvenih medija, okarakterizirao je da je ovaj potez Facebooka kao novi pokušaj zarade na korisnicima.

"Mislim da Facebook pokušava razviti novi sistem zarade u budućnosti tako što će dozvoljavati pristup onome što je na toj stranici i najvrjednije - podacima korisnika. Jasno je da Faceboook nikada neće uvesti pretplatu, ali će zato korisnici platiti svojim podacima", istaknuo je Cohen.