Nizozemske državne web stranice ''provaljene'' od ''hakera '' iz Irana

Nizozemska, hakeri
Iz utvrđenih činjenica dalo se zaključiti da je firma DIGINOTAR , koja inače osigurava internet stranice i izdaje sigurnosne certifikate hakirana .

Iz tih razloga ministar Piet Hein Donner je povukao određene sigurnosne mjere i otkazao suradnju sa firmom DIGINOTAR. Sve stranice nizozemskog državnog aparata bit ce u što kraćem roku ''osigurane'' sa drugim sustavima, ali postojeće web stranice neće biti povučene iz uprabe sve dok se ne utvrde točne činjenice i nastala šteta ''hakiranih ''sustava .

Posjetitelji nizuzemskih web stranica bit če slijedecih dana pri svakom korištenju internet stranica upozoreni da korištenje ovih stranica NIJE SIGURNO.

.''Za sve je bolje i sigurnije da ne koriste login podatke ''; izjavio je ministar Donner.
Cijelu noć trajala je sjednica Ministarstva Unutarnjih Poslova o prihvaćanju ''krizne'' situacije i iznalaženje alternativnih mogućnosti o narušenoj državnoj sigurnosti. Zanimljivo je to da ministarsvo nije imalo ''rezervni sustav'' niti uopće bilo kakav plan u slučaju ''hakiranja'' ovako važnih državnih internet stranica.

Firma DIGINOTAR stavljena je pod istagu i sav internet promet je pod kontrolom državnih stručnjaka i ''specijalista internet prometa''.

Radi boljeg razumjevanja koliko je opasna ova internet ''provala'' navodimo samo neke institucije za koje je utvrđeno da su ''hakirani''.
Internet stranica DigiD ( sadrži sve osobne podatke osoba ,datuma rođenja ,matičnog broja, broj porezne kartice, bankovni račun i ostali osobni podaci)
Internet stranica Belastingdienst (stranica porezne uprave gdje je pohranjen cijelokupan ''promet'' plaćenih i neplačenih poreza)
Internet stranica Rijksdienst voor het Wegverkeer( stranica Ministarstava prometa i prirodnih resursa Nizuzemske )
Internet stranica Beverwijkse digitale beveiliger( firma koja radi digitalnu zaštitu za firme i državne ustanove )
Internet stranica VNO-NCW ( stranica malih i velikih poduzetnika i sve njihove poslovne radnje i inozemni suradnici )
i  još mnoge druge državne internet stranice .

Nakon ove ''krađe'' digitalnih podataka očekuju se velike promjene i ''rokade'' ministarskih mjesta u nizozemskoj vladi.

B. Buhač