Nije krivo vaše računalo - internet stranice postaju sve deblje i sporije!

internet, tv, sex, pornografija, muškarci, internet, zdravlje, depresija, internet, stranice, skipe, ubojstvo, on line, računala, Facebook, on line, kupovina internetom, pažnja, virus, računalo, internet, igrice, smrt, kompijuter, rad, kuća, posao, portali, lažne informacije, virus, Računalni virus , malware, računalo, lažne informacije, dnevni listovi, noćna ptica , psihijatar, istraživanje
Podaci koji se odnose na tisuću najposjećenijih stranica na internetu govore da se umjesto dosadašnjih 625 kB po stranici, računala korisnika u prosjeku preuzimaju 784 kB. Analitička tvrtka Pingdom tvrdi da, ukoliko bi se uzorak još više proširio, za očekivati je da prosječna vrijednost bude bliža 1 MB.

Prema podacima koje je prenio portal Wierd, najveći pojedinačni element stranice su i dalje slike. Grafički elementi zauzimaju oko 451 kB od ukupnih 784 kB, ali one nisu isključivi razlog zbog kojih se stranice 'debljaju'. Iza njih slijede JavaScript elementi, ali najveći rast udjela su ostvarile CSS datoteke. No, one su ionako male, pa njihovo povećanje ne pridonosi drastično. JavaScript je ipak element čiji udio najbrže raste i drugi je najzastupljeniji, piše bug.hr.

Obzirom da se brzine pristupa internetu povećavaju, povećanje 'težine' web stranica dolazi kao posljedica. Skroz dok veličine njihovih datoteka ne nadmašuju brzine koje im omogućuje infrastruktura s koje korisnici pristupaju ne postoji nikakav problem. Međutim, iako je bežični širokopojasni internet u mnogo dijelova svijeta standard, ne treba se zavaravati da je svugdje dostupan.

Korisnici u Južnoj Koreji mogu preuzeti datoteku od 1 MB gotovo u trenutku, jer im to omogućuje infrastruktura, ali, primjerice, mnoga ruralna mjesta u SAD-u još uvijek koriste dial-up veze.

Ispada riskantno očekivati da će razvoj infrastrukture pratiti povećanje materije koja se na internetu nalazi. Naime, ukoliko se trend rasta po stopi od 25 posto godišnje nastavi, prosječna veličina datoteka bi za pet godina mogla narasti na 2,5 MB, a istovremeno bi postojale datoteke koje višestruko nadilaze tu brojku.

Analitička kuća Pingdom ističe da bi bila greška odustati od JavaScripta, nego da treba inzistirati na boljoj optimizaciji veličine stranice. Novi elementi pridonose bogatijem sadržaju i prezentaciji stranice, ali mogu usporiti pristup stranici, pa mogu biti i razlog zbog kojeg korisnici odustaju od posjeta jer učitavanje traje jednostavno predugo.