Nemojte nasjesti na lažnu Facebook izjavu o privatnosti

Nemojte nasjesti na lažnu Facebook izjavu o privatnosti
"Izjava" se počela širiti prije nekoliko dana, nakon što je Facebook objavio nova pravila za korištenja podataka koja će omogućiti korisnicima komentiranje važnijih dokumenata vezanih uz način kako Facebook funkcionira, no ne i glasanje za njih.

Uzalud vam trud svirači

Tekst izjave započinje ovako: ‘Kao odgovor na nova Facebook pravila za korištenja podataka, objavljujem kako zaštićujem sve svoje osobne detalje, ilustracije, grafike, stripove, slike, video uratke i slično. (kao što mi je to omogućeno Bernerskom konferencijom). Za korištenje prethodno navedenih stvari u komercijalne svrhe potrebno je moje pismeno dopuštenje!'

U daljnjem tekstu "izjava" potiče svakog da kopira taj tekst i objavi ga na svojem Facebook profilu što navodno onemogućuje Facebooku da "kopira, distribuira ili na bilo koji drugi način zlouporabi korisnikove podatke".

Na kraju, ističe se kako je Facebook javna kompanija te kako su svi članovi pozvani da ovakvu izjavu objave na svom zidu. Inače, ovo nije prvi puta da takvo nešto kruži Facebookom. Naime sama izjava sliči tekstu koji se također viralno širio Facebookom tijekom srpnja ove godine, i koji se također pokazao lažnim.

Način razmišljanja koji stoji iza "izjave" jest tvrdnja da, pošto je Facebook javna kompanija, to negativno utječe na privatnost njegovih korisnika, što je naprosto netočno. Jednostavno rečeno, Facebook i njegovi korisnici su i dalje odgovorni istim uvjetima privatnosti koje su korisnici prihvatili kada su se prijavili za servis. Objavljivanje jednostavnog komada teksta na vaš profil neće promijeniti ništa.

Izvor: netokracija.com