Ne baš dobra vijest za korisnike Facebooka

Ovo je odlična vijest (ako ste oglašivač) i ne baš tako odlična (ako ste korisnik).

Facebook je počeo testiranje videa s automatskom reprodukcijom (AutoPlay) na mobilnim NewsacebookFeed-ovima male skupine slučajno odabranih korisnika. Kompanija o takvim oglasima razmišlja gotovo cijelu godinu. Naime, ovaj potez navodno je prvo bio planiran za travanj ove godine, ali Facebook je odgodio taj datum za jesen ili kasnije. Najnovije izvješće najavljuje uvođenje ovih oglasa u listopadu.

Unatoč tome, mnogi oglašivači već prikazuju video oglase na Facebooku, samo oni nisu postavljeni tako da se automatski pokrenu čim korisnik dođe na stranicu.

Prema pisanju web stranice Ad Age, kompanija pokušava uvjeriti oglašivače da kreiraju orginalne video sadržaje za prikazivanje na News Feed-u umjesto da jednostavno koriste već postojeće televizijske reklame (iako u trajanju od 15 sekundi, umjesto standardnih 30).

Cijena oglasnog prostora na Facebooku navodno će biti od 1 milijun do 2,4 milijuna dolara, ovisno o položaju na web stranici.

Ari Jacoby, izvršni direktor Solve Media kaže da Facebook ne može sjedati na dvije stolice u smislu da pokuša zadovoljiti i oglašivače i korisnike.

"AutoPlay oglasi su obično iritantna distrakcija za korisnike. Većina zakupaca medija preferira 'klikni i gledaj' video oglase i reguliraju autoplay oglase da pojeftine strategije dosega. Kako bi bili učinkovitiji, video oglasi trebaju biti lako pamtljivi i ostavljati trajan pečat - autoplay funkcija bez zvuka vjerojatno to nije u stanju". rekao je on.

U svjetlu ove vijesti zanimljiva je još jedna opcija o kojoj se nadavno počelo više raspravljati, a ta da će Facebook navodno dopustiti GIF oglase na svojim stranicama.