Na Facebooku savjetnik za samoubojstva

Facebook
Zadnji takav slučaj desio se nedavno na Tajvanu, gdje je 31-godišnja žena Claire Lin na Facebooku objavila svojim prijateljima kako se namjerava ubiti, a nakon toga zatvorila sva vrata i prozore u kući, zapalila roštilj na ugljen i potom pisala komentare sve dok se nije onesvijestila od dima. Njezinih 9 prijatelja su je tijekom tog čina nagovarali da odustane i otvori prozore, ali nitko nije pozvao policiju, pa se naposljetku ugušila.

Wolens je rekao kako Facebook u vezi ove problematike surađuje s još nekoliko internetskih tvrtki i servisa kako bi se izradila lista procedura za takve slučajeve, a za korisnike u SAD-u je već pokrenuo sustav pomoći, koji funkcionira na taj način da netko od prijatelja osobe koja ima samoubilačke porive prijavi slučaj Facebooku, koji potom osobi nudi stručnu pomoć sustavom privatnog chata, preko kojeg joj se javlja kvalificirani savjetnik.

"Pored toga Facebook je uveo i krizne telefonske brojeve za pomoć, no ne razmatra sustav uvođenja obrade podataka iz postova korisnika, koji bi iz upisanih ključnih pojmova (samoubojstvo, ubio bih se,...) automatski obavještavao krizni servis, jer je to nepraktično", kaže Wolens.

Wolens je odbio reći imena tvrtki s kojima Facebook surađuje po ovom pitanju, ali je ponovio da se radi o vodećim internetskim i tehnološkim tvrtkama, pa je za očekivati kako se među njima nalaze Twitter i Google+, čija imena vjerojatno nije htio spominjati obzirom da predstavljaju konkurenciju Facebooku.

Vidi.hr