MUP upozorava roditelje: Postanite prijatelj svog djeteta na Facebooku

...kako bi mogli imati uvid u njegove virtualne kontakte ili je to pretjerano zadiranje u njegovu privatnost, MUP savjetuje upravo to. Ministarstvo je na svojim internetskim stranicama objavio savjete za roditelje čija djeca provode vrijeme na Facebooku.

MUP upozorava da, za razliku od odraslih, tinejdžerima Facebook koristi i za kontrolu imidža svojih vršnjaka u javnosti te da tu nastaju problemi. Osim što sebe žele prikazati društveno poželjnima, istovremeno koriste Facebook da vršnjake koji im se iz različitih razloga ne sviđaju prikažu u negativnom svjetlu.

Facebook je za to idealan jer vrlo brzo mogu iznijeti negativne stvari o svojoj kolegici ili kolegi iz razreda,a kreatori ostaju anonimni. Zatim u vrlo kratkom vremenu velik broj osoba ima mogućnost doći do takvih informacija.

Ne gledaju žrtvu u lice što im omogućuje da budu bezobzirniji nego inače jer je prisutno potpuno odsustvo empatije. Žrtvu ne vide pa ni ne znaju što žrtva proživljava.

Zajedno s djecom prokomentirajte aktivnosti na Facebooku

MUP je stoga roditeljima preporučuje da ukoliko njihovo dijete ima otvoren profil na nekoj društvenoj mreži da i oni otvore profil na istoj mreži i budite prijatelj svom djetetu. Ako se ne znate koristiti društvenom mrežom neka vas vaše dijete pouči tome.

Objasnite djeci da su osim njihovih prijatelja korisnici društvenih mreža i osobe koje mogu imati loše namjere te da stoga ne objavljuju osobne podatke koji se lako mogu zlouporabiti.

Budite sigurni da vaše dijete razumije osnove sigurnosti i privatnosti na internetu. Savjetujte svom djetetu da mu prijatelji budu osobe koje poznaje u stvarnom životu, odnosno, da oprezno prihvaća zahtjeve za novim prijateljstvima.

MUP roditeljima savjetuje da povremeno zajedno s djecom prokomentirajte aktivnosti na društvenoj mreži, neka vaša djeca znaju da ste zainteresirani i za njihov virtualni život.

Prekomjerno igranje igrica može izazvati ovisnost

Djeca nerijetko putem društvenih mreža igraju igrice od kojih neke mogu stvarati nerealnu sliku o stvarnim životnim situacijama (primjerice: učestalo dobivanje čipova na poker igrici može dijete potaknuti na razne igre sreću i klađenja u stvarnom životu). Prekomjerno provođenje vremena u igranju igrica i komunikaciji putem društvenih mreža može izazvati stvarnu ovisnost i bitno utjecati na kvalitetu djetetova života.

Na svim društvenim mrežama postoje sigurnosni mehanizmi koji služe zaštiti svih korisnika - naučite se koristiti njima. Obično se pokraj svake poruke, posta, objavljene fotografije nalazi link klikom na koji možete prijaviti neprimjereni sadržaj. Moderatori ili administratori mreže će razmotriti vašu primjedbu i ukloniti s mreže neprimjereni sadržaj. Autor, odnosno osoba koja je objavila sporni sadržaj, neće znati tko je prijavio sporni sadržaj.

Savjeti MUP-a za za djecu i tinejdžere

MUP savjetuje i mlade korisnike Facebooka. Ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) - ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci. Slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih.

Neka ti prijatelji budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu i pažljivo prihvaćaj nove prijatelje.

Nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje - to je lako napraviti, a prijava je anonimna. Ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz.

Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati. Ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu, savjetuje MUP djeci i tinejdžerima.

(iPress)