Mozilla objavila popis aplikacija koje usporavaju surfanje

Mozilla će se također pobrinuti za održavanje popisa ažurnim, pa će svaki tjedan testirati 100 dodataka za svoj program. Oni koji će najviše usporavati Firefox, idu automatski na top 10 listu, piše Wired.

Trenutačno, najsporija aplikacija je FoxLingo, prevodilac i rječnik s ambicioznim planovima - podržava prevođenje na 31 jezik. Sve je to divno i krasno, no usporava Firefox za 74 posto. Uz FoxLingo, tu su i Firebug, Video DownloadHelper, FoxyTunes, kao i Fastest Fox, software za ubrzavanje koji je potpuno izgubio vjerodostojnost, očito.

Inače, kako objašnjava Mozilla, svaka aplikacija koju instalirate za otprilike deset posto usporava podizanje Firefoxa, no to opet ovisi i o komponentama vašeg računala.

Uz objavljivanje liste, Mozilla će također u roku od dva tjedna, na listi za preuzimanje aplikacija, uz svaku koja usporava browser više od 25 posto, staviti i upozorenje. No nije Mozilla neprijateljski raspoložena: Bit će izrađen i software kojim će programeri tijekom izrade svoje aplikacije moći izmjeriti koliko će ona opterećivati Firefox.

- Korisnici Firefoxa ne bi trebali birati između brzine i prilagodbe svog browsera a uz pomoć programera aplikacija i zajednice suradnika Mozille, oni mogu imati oboje - oglasio se i Mozillin menadžer proizvodnje, Justin Scott.

izvor: dnevno.hr