Microsoft će zbog NSA šifrirati internetski promet

microsoft
»Microsoft će poduzeti nove napore kako bi šifrirao svoj internetski promet, zbog bojazni da je Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) provalila u njezine globalne komunikacijske veze«, piše američki list.

»Sumnje uprave Microsofta postoje već nekoliko mjeseci, a pojačale su se u listopadu pošto je otkriveno da je NSA presretala promet unutar privatnih mreža Googlea i Yahooa, dviju konkurentskih tvrtki sličnih globalnih infrastruktura«, prenosi Washington Post, pozivajući se na informacije osoba dobro upoznatih s politikom tvrtke.

Isti izvori prenose da će se glavni čelnici Microsofta sastati tijekom tjedna kako bi se dogovorili koje će inicijative za kodiranje razmjene podataka i kako brzo donijeti i primijeniti.

Dokumenti dobiveni od bivšega zaposlenika NSA Edwarda Snowdena ukazuju, ali ne dokazuju, da uprava tvrtke ima razloga za zabrinutost, jer se među poduzetim operacijama spominju i one protiv Microsoftova Hotmaila te usluga Windows Live Messengera, prenosi list.

Iako Microsoftovi zaposlenici tvrde kako nemaju neovisnih potvrda o tomu da je NSA špijunirala tvrtku na ovaj način, jedan od glavnih savjetnika u tvrtki Brad Smith u utorak je rekao kako će, ako se ustanovi da su iznesene pretpostavke točne, ishod biti uznemirujuć te će predstavljati kršenje ustava.

Nakon otkrića o američkim programima nadzora informatičkih tvrtki, ruske tajne službe zabranile su državnim dužnosnicima da se koriste međunarodnim mail poslužiteljima, osobito Googleovim Gmailom, prenijela je u srijedu Izvestia.

Hina