Kreće borba protiv idiotskih komentara na internetu

To je posebno plodno tle za različite trolove i no-lifere, kojima gnjaviti ljude na netu predstavlja glavno i vjerojatno jedino životno zadovoljstvo. Dovoljno je pogledati komentare na bilo kojoj domaćoj stranici, da shvatite koliko ljudi još uvijek ustraju u beskonačnoj borbi među Srbima i Hrvatima, ustašama i komunistima, vegetarijancima i karnivorima, vjernicima i nevjernicima, ljevacima i dešnjacima i svemu drugome što može izazvati nekakav prijepor.

No, u svemu ipak prednjači Youtube, koji kao najveći medijski servis na internetu sadrži vjerojatno i najopsežniju bazu ljudske gluposti, nakupljanu tokom godina u formi komentara. Pokušajte stoga izabrati neki nasumični video, te iz baljezgarija nekih anonimusa saznati išta pametno osim nadjebavanja tko je bolji, jači i pametniji, te naravno, tko je u pravu! Na svu sreću, tome bi uskoro trebao doći kraj, jer Youtube uvodi neke prilično revolucionarne promjene u sustav komentiranja.

Kao prvo, potpuno će se promijeniti izgled sučelja. Trenutno, svaki novi komentar biva automatski stavljen na vrh liste, što je apsolutno besmisleno, jer u 99% slučajeva spada u kategoriju "Retardirano!". No novi će algoritmi analizirati komentare i za svakog korisnika stvoriti posebnu listu, na kojoj će pri vrhu biti komentari njihovih prijatelja, tvoraca videa ili poznatih i slavnih osoba, čiji se komentari cijene više od onih običnih smrtnika. A moramo biti iskreni, rađe pročitamo što o novom videu Miley Cyrus misli Elon Musk, nego sexydick28cm007...

Približavanje Google+

Veliki će napredak biti i u samom praćenju odgovora na određene komentare, koji će od sada biti u formi razgovora, kakvog ima, primjerice, Facebook. Sve će to biti omogućeno Google+ platformom, što ne čudi, kada se u obzir uzme da je i Youtube dio iste tvrtke. Tako ćete moći odrediti hoće li vaši komentari biti vidljivi svima na internetu, ili samo vlastitim Google+ prijateljima (izgleda da na ovaj način pokušavaju oživjeti tog mrtvaca društvenih mreža), a postojati će i mogućnost da sve što objavite na jednom servisu, bude prikazano i na drugom, te obrnuto. Također, moći ćete se upustiti u svojevrstan privatni chat s nekim od drugih komentatora, što može biti dvosjekli mač, ali je ipak dobrodošla opcija.

Iz Youtubea su najavili još jednu veliku novinu, a ta je poboljšanje sustava filtriranja, koje ćete od sada moći podesiti po svojoj volji, i koji bi vrlo efikasno morali riješavati svaku prijetnju. Postojati će takozvane "Crne liste" i opomene komentatorima koji često prelaze granicu dobrog ukusa, a svaki će kanal moći odrediti i koje točno riječi stavlja u filter, te koga od svojih ‘prijestupnika' kazniti jednom kada ih sustav prepozna i izdvoji. Istina, trolovi znaju izbjeći ovakve zamke jednostavnim modifikacijama (npr. "yeebi se"), ali iz Youtubea uvjeravaju da će i ovakvim majstorima stati na kraj.

Idesh.net