Koristite Google Chrome ili Firefox? Imaju ozbiljan sigurnosni problem!

Riječ je o tome da netko tko ima pristup vašem kompjutoru, može ukrasti i vaše lozinke koje je preglednik spremio, jer nisu zaštićene. Stručnjaci međutim napominju da ako vaš kompjutor dođe nekom zlonamjernom u ruke, da je ionako stvar gotova.

Chrome i Firefox, naime, korisnicima omogućuju čuvanje lozinki za stranice tako da ih ne moraju svaki put ponovno unositi.

Međutim, problem je u tome što netko tko koristi vaše računalo s nekoliko klikova mišem može pristupiti svim vašim sačuvanim lozinkama.

Problem je razotkrio Elliot Kember, developer u studiju Riot na svom blogu u utorak.

Do lozinki je moguće doći unošenjem fraze "chrome://settings/passwords" u Chrome, na što se otvara prozor u kojemu je dovoljno pritisnuti "prikaži" da bi se pokazale lozinke.

Korisnici koji ne žele upasti u probleme mogu jednostavno onemogućiti opciju pamćenja lozinki ili izbrisati već zapamćene lozinke u gore spomenutom prozoru. Međutim, većina ljudi nije svjesna koliko njihove privatne informacije mogu biti izložene opasnosti ako na nekoliko sekundi posude svoja računala drugim ljudima.

Justin Schuh, šef sigurnosti u Chromeu, reagirao je na Kemberov blog odbacujući prijedlog uvođenja glavne lozinke.

''Više puta smo raspravljali o tome, ali bismo uvijek zaključili da ne želimo korisnicima davati lažni osjećaj sigurnosti i poticati riskantno ponašanje'', ustvrdio je Schuh.

Inače, stručnjaci kažu da je puno bolje koristiti neki password manager program nego opcije u Chromeu ili Firefoxu (koji, usput, ima mogućnost uključivanja vlastitog password managera i tzv. "master passworda"). Napominju da ako vaš kompjutor dođe nekom zlonamjernom u ruke, da je ionako stvar gotova.

Neki stručnjaci upozoravaju i da je puno veći problem u Chromeu što se u njega možete ulogirati sa svakog kompjutora na kojem je instaliran. To u praksi znači da je hakeru dovoljno da ukrade samo lozinku za vaš Google account i da dobije pristup SVIM vašim lozinkama.

Net.hr